"Съвестта ми е чиста и ако назначат Даниел Митов, ще кажа, че от ГЕРБ носим отговорност и за външната политика", това коментира в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод последните искани промени в кабинета "Главчев". По думите му искането на служебния премиер за смяна на външния министър е "абсолютно съвпадение".

Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет. В предложението до президента Румен Радев премиерът предложи Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов. Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочи необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга. Междувременно беше предложена и нова промяна - Кирил Вътев бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов

За Кирил Вътев, Борисов заяви, че има добри отношения с него „и не иска да знае за тези смени“.

Лидерът на ГЕРБ отрече да обсъжда със служебния министър-председател кадровите назначения и смени както на външния, така и на земеделския министър.

"Политическата отговорност за служебното правителство е на парламента. Философията на тази Конституция беше направена, така че трите партии от този блок - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС - 167 депутати, да носят отговорност, след като се премести тежестта за избора на служебно правителство от президентската институция към парламента", припомни той.

"Нека колегите Кирил Петков, Христо Иванов и Делян Пеевски да не се махат толкова лесно и да казват, че нямат отговорност за това, което сътворихме. Идеята на промените беше, че в парламента има високоотговорни системни партии, които могат да поемат не само отговорността, но и с работещ парламент служебното правителство да може да върши нещата, които всяко правителство е задължено да прави", добави още Борисов.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня