/ БГНЕС
Готов съм да поема поста на външен министър, но имам едно голямо разочарование от ПП-ДБ. Логиката на техните изказвания до момента следва изцяло логиката на президента Радев - не можело зам.-председател на партия да бъде министър. С промените в Конституцията, по настояване на ПП-ДБ, служебният кабинет вече зависи напълно от парламента. Премиерът трябва да търси подкрепа именно тук”, коментира Митов. Това каза пред журналисти в парламента Даниел Митов от ГЕРБ, предложен за служебен министър на външните работи.

"Г-н Главчев се обади първо на мен. Аз съм се консултирал с председателя на партията, няма да взема решение, без да изговоря това с него. Получих пълна подкрепа от г-н Борисов", уточни Митов.

Рокада в служебното правителство: Главчев сменя министъра на външните работи

По думите му Главчев не е могъл да се сработи със Стефан Димитров и е търсил възможност да гарантира ясна външна политика.

"Ако президентът се съгласи, ние ще кажем, че ГЕРБ носят отговорността във външно министерство. Това ще е тест за неговата геополитическа и външнополитическа ориентация", подчерта Митов.

Депутатът коментира още, че ако се забави назначаването на външен министър, ще се забави подготовката на изборите в чужбина

Кой е Даниел Митов, предложен за нов министър на външните работи

В понеделник министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет. В предложението до президента Румен Радев премиерът предлага Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня