/ iStock/Getty Images
Наказанията, предвидени в такива случаи, са лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв.
Районна прокуратура-Стара Загора наблюдава досъдебно производство за нарушаване на карантина от 31-годишен мъж, съобщиха от Апелативна прокуратура-Пловдив.

Тийнейджърка и гаджето ѝ нарушиха карантината си в Стара Загора, прибрали се от Англия

На 17 март, той влязъл на територията на Република България, от зона с разпространение на COVID-19, при което той декларирал, че ще изпълнява 14-дневната си карантина в Стара Загора.

Прокуратурата подхвана двойка заради нарушена карантина, открили ги да пият кафе на пейка в Смолян


От РЗИ са подали до полицията и адреси на лица, които са под карантина, за извършване на проверки. На 22 март, при посещение на полицейски служители в дома на 31-годишния мъж било установено, че той не е на посочения адрес.

Прокуратурата с досъдебно производство за нарушаване на карантина от мъж, върнал се от чужбина

На 25 март, е бил подаден сигнал от продавач-консултант в търговски обект, че той се е опитал да влезе в обекта, но не е бил допуснат, тъй като служителите знаели, че лицето е било в чужбина и е под карантина.

Прокуратурата с две досъдебни производства за нарушена карантина от двама мъже, завърнали се от Германия

Досъдебното производство е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-Пловдив, съгласно заповед на главния прокурор. 

Двама мъже нарушиха карантината си в Стара Загора

След влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.