/ iStock/Getty Images
Наказанията, предвидени в такива случаи, са лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв.
Районна прокуратура-Стара Загора наблюдава две досъдебни производства за това, че момиче на 16 г. и мъж, на 24 г., нарушили задължителна 14-дневна карантина, предписана от инспектори от РЗИ, съобщиха от Апелативна прокуратура-Пловдив.

Прокуратурата подхвана двойка заради нарушена карантина, открили ги да пият кафе на пейка в Смолян

На 20 март, двамата се завърнали от Англия, като на Летище София декларирали пред съответните органи, че ще пребивават на домашния адрес на мъжа в Стара Загора. На 21 март, е издадено предписание за поставянето им под карантина от Столична регионална здравна инспекция и то е изпратено до Териториалното поделение на РЗИ.

Прокуратурата с досъдебно производство за нарушаване на карантина от мъж, върнал се от чужбина

На 25 март, полицаи са извършили проверка по предварително определен план на поставените под карантина лица, относно спазването на задължителните предписания. Те посетили къщата, където трябвало двамата да се намират, но не ги открили.

Прокуратурата с две досъдебни производства за нарушена карантина от двама мъже, завърнали се от Германия

Установено било, че момичето се намира в собствения си дом заедно с приятели си. Двамата са предупредени да спазват предписанията на инспекторите от РЗИ.

Девет души нарушиха карантината си в Старозагорско

Делата за неспазването на карантината са взети под специален надзор от Апелативна прокуратура-Пловдив, съгласно заповед на главния прокурор. 

Двама мъже нарушиха карантината си в Стара Загора

Припомняме, че след влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.