/ iStock/Getty Images
Наказанията, предвидени в такива случаи, са лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв.
Районна прокуратура-Стара Загора наблюдава две досъдебно производства за нарушаване на карантина от двама мъже, които се завърнали от Германия, съобщиха от прокуратурата.
 
Девет души нарушиха карантината си в Старозагорско

На 22 март, двамата мъже, на 38 г. и на 40 г., се върнали с лек автомобил от Германия, където работили. Те преминали през ГКПП "Русе - Дунав мост", като им била наложена задължителна 14-дневна карантина.

Прокуратурата с досъдебно производство за нарушаване на карантина от млада жена

Всеки от тях посочил адрес за пребиваване в Стара Загора и в старозагорско село
. На 23 март, полицейски служители извършили проверка и установили, че 40-годишния мъж, който трябвало да е в дома си в селото, не се намирал там, а бил излязъл да се разхожда.

Двама мъже нарушиха карантината си в Стара Загора

След като го открили, го отвели до дома му и предупредили да спазва предписанията на РЗИ. На 24 март, полицейски служители извършили проверка на адреса, посочен от 38-годишния мъж в Стара Загора, но не го открили.

Те установили, че той гостувал на приятеля си в селото. Полицаите го предупредили да спазва предписанията за 14-дневната задължителна  карантина.    

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Към момента няма регистриран болен от COVID-19 старозагорец

Припомняме, че след влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.