/ Община Стара Загора
В помощ на всички граждани, които търсят информация, на официалния сайт на Общината има изработена специална секция, в която хората могат да се информират, както и да открият синтезирана най-важната информация, свързана с мерките за ограничаване на вируса
Тази вечер кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров проведе онлайн пресконференция.

Първа положителна проба за коронавирус от Казанлък

„Към момента няма регистриран случай на заболял от COVID-19 в община Стара Загора“
, заяви той. „Ние ще даваме информация винаги, когато има нещо важно“, категоричен бе той.

Община Стара Загора

 „Информация за контактните лица с настанения болен в Стара Загора не може да бъде съобщавана от нас. Има наложени правила от Националния щаб и ние ги спазваме“, каза още кметът.

Увеличават се възрастните старозагорци, използващи услугата за доставка на храни и лекарства

„Ние не можем да решим всички проблеми, които гражданите поставят
. През последните три дни има множество въпроси, поставят се различни казуси, особено за
придвижването между градовете, но заповедта на Министъра е ясна: пътува се само по спешни случаи, по съответния ред. Ние си вършим съвестно и коректно работата, но само докъдето ни стигат правомощията“, обобщи градоначалникът.

Временно разписание на градския транспорт в Стара Загора за работните дни

От думите му стана ясно, че има осигурени палатки за служителите на МВР, които извършват проверка на 10-те КПП-та на входно-изходните пътни артерии, намиращи се на територията на Стара Загора. 

Община Стара Загора

Проведени са разговори с ръководството на ОД на МВР, проверяващите да влизат в положение на хора, които по медицински нужди трябва да преминат през пунктовете. Кметът уточни, че всякакъв вид медицинска документация би могла да бъде използвана, за да се докаже необходимост.

Контролно-пропускателни пунктове на входно-изходните пътища на Стара Загора

Тодоров допълни още, че Община Стара Загора е предприела всички мерки ежедневно да се прави пълно обеззаразяване на целия град, за да бъде максимално ограничена възможността от зараза.

Добрият пример: Дариха защитни облекла на старозагорски медици (СНИМКИ)

Временно е преустановена работата на Автогарата, като целта е да бъде намален пътникопотокът от хора, които пътуват от едно населено място в друго и те да се насочат към по-малки превозни средства.

Доброто го има: Доброволци и фирми помагат и раздават маски и хляб на старозагорци

„Нека всички бъдат солидарни, че се намираме в извънредно положение“,
апелира Тодоров. Той обясни, че спирането на междуселищните линии на обществения транспорт, както и редуцирането на градските автобусни и тролейбусни такива, има за цел да ограничи струпването на много хора на едно място, за да се запази здравето им.

Кметът Живко Тодоров обяви нова социална услуга и телефон за доброволци

Тодоров обясни, че са предприети и мерки за облекчаване на бизнеса в Стара Загора, като компенсацията при ресторантьорите и наемателите на общински обекти, извършващи търговска дейност, които няма да плащат наеми за срока, в който продължава извънредното положение.

Организират доставка на храни и лекарства за възрастни хора в Стара Загора

За да бъде максимално близо до хората и в тяхна подкрепа, ресорният зам.-кмет на Стара Загора Иванка Сотирова, напомни, че Общината навременно е създала организация за доставка на лекарства, както в града, така и в малките населени места.

Детска млечна кухня в Стара Загора продължава да работи

Въпроси по време на пресконференцията имаше още и по темата за ТЕЛК (решенията на Териториалните експертни лекарски комисии). „Моята информация е, че експертните решения ще бъдат с удължено действие“, обясни още Сотирова.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Постъпваме отговорно към хората и тяхното здраве

Информацията от здравното министерство гласи, че ТЕЛК могат да вземат решение само по документи, без преглед на място. Това означава, че ако човек не се яви на насрочената дата пред ТЕЛК, комисиите имат правото да вземат решение само по документи. Указанията сочат още, че решения на ТЕЛК и НЕЛК, чиито срок изтича по време на извънредното положение, продължават действието си до два месеца след отмяната му. „Удължен е срокът и на рецептурните книжки и рецепти“, допълни още тя.

Старозагорският омбудсман с допълнителна електронна поща за удобство на гражданите

Друг важен въпрос също бе засегнат - класирането и записването на малките старозагорци в детски и учебни заведения. „Всички деца, класирани за ясла на 4 март и записани в срока от 5 до 11 март запазват местата си.

Община Стара Загора компенсира ресторантите и кафетата заради неупотребено тротоарно право

Те ще постъпят в детското заведение веднага след отварянето му, както и след предоставянето на необходимите медицински изследвания. Тя допълни още, че на 26 март ще бъде обявено и класирането за приема на деца в детските градини.

Полезна информация: Без „Зелена зона“ в Стара Загора

То ще бъде достъпно в онлайн системата на сайта на Общината. Потвърждение за записване ще се прави по телефон или e-mаil в съответната ДГ, от 27 март до 10 април. Във всяко детско заведение ще има дежурен служител, който ще отговаря на запитвания. Необходимите за прием документи ще се представят когато се възстанови работата на детските градини.

Представители на туристическия бранш в Стара Загора апелира за подкрепа от институциите

А дали ще се правят на децата, след дългата ваканция, отново чревни изследвания, както и ще им бъдат ли необходими бележки за контактност, Иванка Сотирова коментира -
“Темата бе поставена на национално ниво, че поне към този момент, завръщането на децата в ясли и градини, няма да изисква нови пълни изследвания, а само за моментно състояние. Тя допълни и че по всяка вероятност ваканцията ще бъде удължена до 13 април”.

Община Стара Загора създава онлайн приемна заради коронавируса

Зам.-кметът отговори официално и на разпространена в социалните мрежи информация, че липсват предпазни средства за Специализираната болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания.

Дарителска сметка за борба с коронавируса разкри Община Стара Загора

“Извършихме проверка, която установи, че това не е така. Екипите на общинската болница са снабдени с необходимите консумативи. Тубдиспансерът има готовност, при необходимост, да приема пациенти. Отделението е едно, а леглата са 25 броя. Спазват се и всички изисквания за дезинфекция на помещенията, стана ясно още от думите Иванка Сотирова.

Множество заявления за промяна на настоящ адрес са подадени в Стара Загора

„Имаме готовност зала „Стара Загора“ (ДЗУ) да бъде предоставена за полева болница, но се надяваме това да не се случи“,
допълни още Живко Тодоров. Темата с контрола и спазването на препоръките на здравното министерство също намери своето място по време на онлайн пресконференцията на общинското ръководство и щаб.

Извънредно ще се издават удостоверения за настоящ адрес в Стара Загора

„От днес има двама санкционирани граждани, за които е установено, че не спазват карантинния период. „По информация на МВР вече са направени и стъпките за образуване на досъдебно производство.

Над 300 жители в Старозагорско са под карантина

Напомням, че отговорност се носи според Наказателния кодекс. Следим отблизо списъците, които имаме от Регионалната здравна инспекция, за да бъдем стриктни в контрола“, подчерта Делян Иванов.

Община Стара Загора въвежда пропускателен режим в ромския кв. „Лозенец”

„Целият наличен ресурс е навън. Има много нарушители, убеждаваме се всеки ден, защото минаваме покрай детските площадки, парковете - все се намира по някой, който се смята за по-умен от останалите. Хванатите в нарушение ще бъдат сериозно санкционирани“, подчерта и кметът.

По телефон или по имейл ще се записват новоприетите в детските градини в Стара Загора

Правилата за биологична сигурност и тяхното спазване са в компетенциите на Регионалната здравна инспекция
. „Имаме информация, че се правят планови проверки“, допълни Делян Иванов.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Постъпваме отговорно към хората и тяхното здраве

В помощ на всички граждани, които търсят информация, на официалния сайт на Община Стара Загора има изработена специална секция, в която хората могат да се информират, както и да открият синтезирана най-важната информация, свързана с мерките за ограничаване на вируса.