/ Община Стара Загора
Призивът им е това да се случи максимално бързо, за да може да се ограничи разпространението на COVID-19
В Община Стара Загора се проведе работна среща между зам.-кмета по туризъм Милена Желева и представители на местни хотелиери, ресторантьори, туроператори и турагенции.

Ангелкова: От 10 дни масово отменят резервации, секторът е в тежко положение

Те поискаха съдействие за въвеждане на тотална забрана за посещение на хотели, ресторанти, кафенета и нощни клубове, както и спиране на всякакъв градски и междуселищен транспорт. Призивът им е това да се случи максимално бързо, за да може да се ограничи разпространението на COVID-19.

Представителите на туристически организации съобщиха за критична ситуация със спад в записванията за почивки и резервации на вече предплатени пътувания достигащи и даже надхвърлящи 75-80%.

България въведе извънредно положение до 13 април

Иван Михалев, зам.-председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора обясни, че в момента ресторантите работят на минимум като поиска максимално бързо да бъдат въведени спешни мерки за месец или два, за да се ограничат последствията.

Община Стара Загора

Представителите поискаха от Общината да бъдат освободени от заплащане на туристически данък и заплащане на тротоарно право. Те апелират за помощ от правителството и създаването на кризисна комисия на местно ниво за най-засегнатите сектори.

Туроператори и хотелиери се опасяват, че част от кадрите, в които са инвестирали, за да бъдат обучени, ще трябва да бъдат освободени, ако ситуацията продължи да се влошава.

Заради коронавируса: Фактурите за вода ще се изчисляват на база предходен месец

Сред предложенията са държавата да поеме 80% от трудовите възнаграждения, за да бъдат запазени работните места. „Туризмът е секторът, който първи поема удара от създадената криза, затова ще се опитаме да ви бъдем полезни, ще направим всичко възможно за реализиране на исканията ви", категорична бе зам.-кметът Милена Желева.