Генерал Мутафчийски
Генерал Мутафчийски / БГНЕС
По 120 се преглеждат на ден в столицата за коронавирус, по-леките случаи - с визитация по телефона
16 пациенти са новите заразени с коронавирус и общият брой става 218.

Новата област, където настъпи болестта, е Стара Загора, където са открити 2 заразени. В София са 7 новите случаи. В Добрич са общо 6 - има един нов, а във Варна случаите са 11, също 1 новооткрит. В Пазарджик новите случаи са 4, така стават общо 7. Болните в Плевен са ощо 6, с един новозаразен.

Цяло семейство е настанено във ВМА, като с положителни проби са майката, бащата и двете им деца.

Иначе общо 7-те деца, които до момента хванаха коронавирус, са добре, като първите три от тях от монтанското село Василовци въобще не са се развили болестно състоние. Новите две заразени деца "тичат из алеите", видял лично генералът.

Няма болни в критично състояние, съобщи ген. Мутафчийски.

Той разясни и разнобоя по темата пълен ли е капацитетът на болниците в столицата. 21 са пациентите във ВМА с коронавирус, а
има и още толкова подозрителни с клинична картина. Отделно 49 с по-леки симптоми на коронавирус се наблюдават вкъщи ежедневно с телеконферентна връзка - с визитация по телефона. Визитация по телефона въвеждат след ВМА и в "Пирогов" и "Александровска", оповести ген. Мутафчийски.

"Първо, в София има повече от 15 хил. легла. Това, че в момента във ВМА, "Пирогов", "Александровска" и Инфекциозна има пациенти с коронавирус, не значи, че те са изчерпали леглата, но ние наблюдаваме тенденцията. След като на ден се преглеждат над 120 лица с подозрения за коронавирус, докато предишната седмица се преглеждаха по 40, това е тенденция, която отчитаме. И сме готови за следващата фаза, където всички болници трябва да представят своята готовност за борба с коронавируса", разясни шефът на кризисния щаб по повод искането му за издаването на заповедта на здравния министър до три дни всички болници в страната, без оглед на собствеността им, да бъдат готови с по едно отделение и реанимация за лекуване на пациенти с коронавирус.

Той анонсира и добри вести - 7 оздравели пациенти с коронавирус чакат за изписване, но трябва да се получат отрицателни проби.

"Започват да изтичат първите 14 дни на много от карантинираните, както и първите 21 дни на тези, които бяха установени с коронавирус, и са вкъщи, анонсира шефът на ВМА.

Медицинският съвет има своите задължения по отношения на терапията на болните, но в България няма специалист по коронавирус, коментира шефът на кризисния щаб. Той обаче каза, че няма нужда да се харчат милиарди за бързи тестове, които не са сигурни.

"Усилията при ромските общности са най-големи. Няма друга прослойка в България, която да се радва на такова голямо внимание и обгрижване", заключи генералът за ромските квартали, като подчерта, че там има засилено полицейско присъствие, работа на медиатори и усилия от страна на инспекторите от РЗИ.