/ Община Стара Загора
В инфекциозната клиника на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ има 40 свободни, при необходимост, могат да бъдат осигурени още 32+18
Мерките, които взема Община Стара Загора, спрямо създалата се обстановка, след обявеното извънредно положение заради корона вируса, огласиха кметът Живко Тодоров и членове на Общинския щаб за превенция на разпространението на COVID 19, съобщиха от Общината.

Представители на туристическия бранш в Стара Загора апелира за подкрепа от институциите

„Ние бяхме от първите, които взеха мерки още на националния празник и ограничихме събирането на много хора на едно място. В момента постъпваме отговорно към хората и тяхното здраве“, каза кметът.

Община Стара Загора

По думите му, няма регистриран случай на заболял на територията на община Стара Загора. Това е добра новина, но не бива да ни успокоява. Затова Общината има и План Б, когато ще бъдат наложени много по-крути мерки.

След среща с директорите на културните институти днес е взето решение за затварянето им за срок от един месец. Единствено библиотеката ще работи онлайн с читатели.

Вижте кои гранични пунктове към България са затворени (ВИДЕО)

Община Стара Загора ще внесе предложение до Общинския съвет да бъдат отпуснати 100 хил. лв. от бюджета за компенсации на засегнатите институции, най-вече Куклен театър, Драматичен театър и Държавна опера. Затворени за посещения ще са всички спортни зали, плувният басейн, както и обществената баня на Старозагорските минерални бани. Няма да работят и пенсионерските клубове, за да не се събират там възрастни хора.


Община Стара Загора се съобразява със заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с която се въвеждат следните противоепидемични мерки на територията на България до 29 март:

Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите.

Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации.

Затварят детските градини в цялата страна

При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение. В Община Стара Загора от 16 март се преминава на дистанционно обучение. Изборът на конкретен вариант за преподаване и учене от разстояние - обучение, самоподготовка, консултации и т.н., може да се направи от самото училище, въз основа на усвоеното до момента учебно съдържание, ресурсите, интернет свързаността, възрастовите особености и спецификата на учениците, както и дигиталните умения на участниците в процеса.

Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини. Преустановяват се всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

България въведе извънредно положение до 13 април

Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други).

„В градския транспорт се спазват всички изисквания за дезинфекция, обработва се и Автогарата. От днес започна и дезинфекция на спортни и детски площадки, и паркова мебел“, информира Йордан Николов, зам.-кмет „Транспорт, чистота и екология“.

Мерките срещу коронавируса ще се отразят на сватби и кръщенета. В ритуалните зали ще влизат само кумовете и младоженците. Специални проверки ще има в ромския квартал „Лозенец“, чийто жители имат традиция да правят масови събирания по такива поводи. Там в момента работят доброволци със завръщащите се от чужбина.

Вълчев: До сряда трябва да работим онлайн с 95% от учениците

Община Стара Загора е готова и с план Б, ако се появят заразени с корона вирус. Тогава ще бъдат взети още по-крути мерки. В момента в инфекциозната клиника на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ има 40 свободни, при необходимост, могат да бъдат осигурени още 32+18 в двата корпуса на Тубдиспансера.

От тази вечер полицаите от ОД на МВР започват масирани проверки по нощните заведения и ресторанти. Ще бъде осъществяван и сериозен контрол, и налагани санкции върху тези, които не спазват карантината.

Първи извънредни мерки: До 5 г. затвор и солена глоба за бягство от карантина

Те ще бъдат задържани и срещу тях ще бъдат повдигани обвинения.
На територията на общината около 60 човека са под карантина. „Нашият апел към гражданите е да няма притеснения, да не се презапасяват с продукти и лекарства, да не изпадат в паника“, призова Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора и на Общинския щаб за превенция на разпространението на COVID 19.