/ ThinkStock/Getty Images
В много от търговските вериги граждани започнаха да се запасяват с продукти след обявяването на извънредно положение, предаде БГНЕС.

По-рано премиерът Борисов каза, че не е нужно хората да се запасяват, тъй като има стоки поне за месец напред.

България въведе извънредно положение до 13 април

В някои магазини вече има ограничения за броя хора, които се допускат вътре в зависимост от площта на магазина. На някои места се допускат едновременно от 5 до 30 души, като целта е те да могат да пазаруват спокойно без да са на близко разстояние един от друг. Останалите клиенти ще изчакват пред магазините.

Разширени са зоните за дезинфекция в търговските обекти, увеличен е броят дезинфекциращи процедури и е въведено използването на нови почистващи и дезинфекциращи препарати, съобщават от търговска верига.

Затварят детските градини в цялата страна

Паническото пазаруване води до струпване на големи групи хора на едно място, а това повишава риска от зараза с коронавирус.

МВР предприема мерки за обезпечаване с полицейско присъствие в районите на търговски вериги за хранителни продукти, аптеки и дрогерии, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Целта е осигуряване на обществения ред и предотвратяване на напрежение около тези обекти. Разпореждането на главния секретар е до директорите на СДВР и ОДМВР в страната.
БГНЕС