роми цигани
роми цигани / Gulliver/Getty Images
МВР ще приложи правомощията си по закон, ако трябва, и на цели територии, каза вътрешният министър
Ромските гета ще бъдат отделяни под карантина, ако се наложи, се разбра от думите на вътрешния министър Младен Маринов в парламента в отговор на въпроса какво ще бъде предприето от държавата, ако там не спазят ограниенията.

"Оказва се, че не всички имат такова самосъзнание, което налага и въвеждане на определени санкции", каза министърът.

"Карантината може да се въвежда, както по отношение на лица, така и на определени зони и територии, естествено МВР ще приложи правомощията си по закон. "Мисля, че е крайно необходимо да се приеме и санкция, която да гарантира спазването на карантината", добави Младен Маринов.

"Такива прояви на социално безотговорно поведение сме принудени да приложим санкции", добави и вицепремиерът Томислав Дончев по повод бягствата вчера на немалка част от заразените от фамилията в монтанското село, където са празнували с роднина от Италия, въпреки забраните. Те са развили коронавируса седмица след фамилното тържество, стана ясно от думите на шефа на кризисния щаб ген. Мутафчийски. Шефът на Националната референтна лаборатория проф. Кантарджиев пък обясни, че няма ли клиника, вирусът трудно се хваща, а при децата на семейството само им тече носът.

"Пролетно време на човек да не му тече носът знаете ли? Ей това е короната при децата", онагледи епидемиологът. Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пък съобщи, че щабът още миналата седмица се е свързал с 250 ромски медиатори, които вече са помагали в кампаниите за ваксиниране срещу морбили сред общността.

"Имаме добър опит с морбилито", добави д-р Кунчев по повод необходимостта от здравна култура и лична дисциплина в ромските квартали. "Извънредно положение не означава, е животът спира. Животът не бива да спира. Най-вече не бива да спира стопанският живот. Имаме повод за оптимизъм - идва пролет", завърши с призив вицепремиерът Томислав Дончев. По думите на този етап няма необходимост да се затварят границите, но заведенията - да, поне за две седмици. Всичко това обаче предстои да се прецизира.