/ БГНЕС
Рестрикциите бяха одобрени от депутатите и влизат в сила от утре
Депутатите направиха първите законови промени в условията на извънредно положение, което по-рано днес парламентът обяви с единодушно решение. В рамките на едно заседание бяха изменени три нормативни акта - Наказателният кодекс, Законът за здравето и Законът за обществените поръчки. 

Като мярка срещу разпространението на коронавируса се завишават санкциите срещу нарушителите на карантината, които вече ще могат да бъдат наказвани със затвор до 3 години и глоба от 1 000 до 10 000 лева. Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или обявено извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието скача на 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

България въведе извънредно положение до 13 април

Въпреки че новите мерки бяха подкрепени и от опозицията, депутатът от БСП Антон Кутев изрази съмнение в тяхната ефективност. „Нова порция повишаване на наказанията на гражданите. Гражданите имат нужда да ги лекуваме, а не да ги наказваме“, заяви той от парламентарната трибуна. Според колегата му Валери Жаблянов мерките са прибързани и по-скоро могат да се определят като „законодателна импровизация“. 

„Само така, с отговорно поведение, бихме могли да се справим в тази криза“, категорична бе председателят на Правната комисия Анна Александрова.
„Следва да сме дисциплинирани, това е най-важното“, каза още тя пред журналистите в парламента по темата. 

Държавата и производителите: Място за паника няма, България е осигурена с храна

Рестрикциите могат да бъдат обнародвани в държавен вестник и да влязат в сила още утре, 14 март.

Спешни промени бяха одобрени  и в Закона за здравето. Те включват възможността за забрана за влизане на територията на страната на граждани на други държави, в случаи на обявено бедствено положение, както и възможността болен от заразна болест, доказано с изследване, да бъде глобяван, ако откаже задължителна изолация.

Затварят детските градини в цялата страна

Депутатите гласува и промени в Закона за обществените поръчки, която целят лечебните заведения по-лесно да си набавят необходимите медикаменти, в случаи на спешност.

„Очакваме и други предложения от министерствата“, заяви председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова. Тя призова хората да не изпадат в паника, на не се презапасяват, защото има достатъчно медикаменти хранителни продукти.

„Най-добрата мярка е социалната изолация. Това е решението, което ще даде успешен изход от ситуацията“, призова д-р Дариткова.