/ iStock/Getty Images
Лаборатория във Виена съобщи, че е на път да създаде ваксина срещу новия вид коронавирус, съобщи сайтът „ое244". Ваксината ще бъде създадена с помощта на антитела от кръвната плазма на излекувани пациенти.

С помощта на фармацевтичната компания „Takeda“ във Виена трябва да се разработи бързо действащо средство срещу коронавируса. Ваксината ще бъде разработена на основата на антитела в кръвната плазма на излекувани пациенти. Съобщава се, че благодарение на донор на плазма разработването на плазмена терапия срещу COVID-19 вече може да започне.

Какво представлява „Фавипиравир“ и ще спре ли епидемията от COVID-19

Как ще бъде създадена ваксината срещу коронавирус?

В миналото този принцип беше наречен „пасивна ваксина“. Всъщност методът е много стар. Човек преживява заразни болести, благодарение основно на това, че след заразяване, организмът му създава имунна защита.

След около седмица започва производството на специфичен имуноглобин G-антитела. Тези антитела, които се намират в кръвната плазма, се справят успешно с инфекцията. Те предпазват повече или по-малко от бъдещи инфекции.

Първата серумна терапия е развита от германския учен Емил фон Беринг.

Русия вече тества върху животни ваксина срещу коронавирус

От „Такеда“ се обръщат с молба към хората, които са се възстановили напълно след заразяване с коронавирус, да дарят кръв.

Антителата от плазмата ще бъдат концертрирани посредством „фракциониране“ и ще бъдат консервирани, така че в крайна сметка пациентите да получат антителата в концентрирана форма, обяснява Томас Крейл –вирусолог и ръководител на „Global Pathogen Safety“ във фармацевтичната компания.
БГНЕС