/ / iStock/Getty Images
След като Китай обяви обнадеждаващи резултати с препарата „Фавипиравир“ в борбата срещу коронавируса, прожекторите се насочиха именно към него. Какво знаем за това лекарство до този момент?

„Фавипиравир” е разработен от японската корпорация „Fujifilm” като противогрипно средство. През февруари започнаха клинични тестове в китайските градове Ухан и Шендженза за ефективността му срещу коронавирусната инфекция (COVID-19), а на 17 март Пекин оповести положителните резултати.

Китай обяви кое е лекарството, което лекува коронавирус

Преди това медикаментът е показал антивирусно противодействие срещу сезонния грип, западнонилската и жълтата треска, както и флавивируси, аренавируси, алфавируси.

/ iStock/Getty Images

Широкоспектърният му фармакологичен профил се простира и до ентеровирусите, както е и частично ефективен за бяс (остра заразна болест, която я има при бозайниците и човека), за което е бил употребяван експериментално на хора, които са заразени с този вирус.

Известността му обаче е още от 2014 г., когато е изпробван за лечение на ебола. Предварителните резултати показали намаляване на смъртността на пациенти, които имат от ниски до умерени количества на еболавируса в кръвта. Той обаче не е бил ефективен срещу пациети, които имат високи количества концентрация на този тип вирус, чиято смъртност е една от най-високите от повечето заболявания.
 

Друг известен медикамент, който в момента се пробва върху заразени с коронавирусна инфекция, е "Ремдесивир",  който е бил разработен за ебола. Ако едно от двете лекарства успее да мине всички нужни клинични тестове и бъде пуснат на пазара, това би могло да спре пандемията, докато се чака изработването на надеждна ваксина.

Новият коронавирус отне живота на над 8000 души по целия свят, откакто се появи през декември.