/ БГНЕС
Новите регистрирани случаи днес са 8, всички те са от София. В столицата установените лица са 214. Общият брой в страната е 346 души с положителни проби за коронавирус. Направени са повече от 7 000 проби досега. На болнично лечение са 125 души, 14 души са оздравели, а 13 са в интензивен сектор - интубирани. Средната възраст на починалите е 66 години. Това съобщи началникът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг, даван всеки ден.



"Смърните случаи са 8. След брифинга сутринта стана ясно, че е починала жена на 51 години в Благоевград", добави той.

Проф.Кожухарова: Всички епидемии свършват и тази ще мине до месец-два

Единият мъж от новите установени днес, се е завърнал от Испания през Германия, като в Германия е дал положителна проба и е получил телефонно обаждане, че има положителна проба, която е потвърдена в България и той вече е със симптоматика.

До момента 17 медици са дали положителни проби за новия коронавирус.

"Болестта протича тежко при всички възрастови групи. Специално за тези по-млади, които са починали, имаме логично обяснение - те са със странични заболявания -  хипертония или с астма. Има 37-годишен мъж, който е интубиран в "Св. Анна". Да не се изгражда в обществото мнение, че младите не се разболяват, напротив", обясни ген.майор Мутафчийски.

Глоба от 5 хил. лв. за разходка в София по време на извънредното положение (ВИДЕО)

"От Пещера двама са изписани за домашно лечение. Нямат отрицателни проби, но са с добри показатели. Днес са изследвани 276 проби, очакват се от референтната лаборатория и от Стара Загора", каза още Мутафчийски.

"Тези, които са излекувани, се предполага, че са изградили имунитет, въпреки тревожните съобщения в научни списания за презаразени", добави Мутафчийски.

"Допускаме, че заразените са повече. Откриваме 2 на 11, според американците", обясни шефът на ВМА.

През последното денонощие Гърция и Сърбия бележат бум на регистрирани и смъртни случаи. В тази връзка преди два дни по препоръка на щаба се затвори граничният пункт край Златоград. Беше установено, че 2 села в непосредствена близост и с роднински връзки между града и селата има изключително струпване на случаи с коронавирус и с починали пациенти, съобщи началникът на Оперативния щаб ген. Мутафчийски.

„Знаете, че Гърция взе решение без някакви уважителни причини да влизат българи в страната. Същото положение е и в Сърбия. Нещата са толкова усложнени за пътуване, че няма някакъв интензивен трафик освен на ТИР-ове, които няма как да бъдат забранени. Без ТИР-ове и доставки няма как да съществуваме“, коментира за БГНЕС ген. Венцислав Мутафчийски.