Най-уязвими са хората, които предварително имат заболявания. Статистиките показват, че между 15-35 %, които са положителни за COVID-19, имат и сърдено-съдови усложнения. Пациентите със сърдечно-съдови заболявания са по-податливи. Самата вирусна инфекция има сърдечно-съдови ефекти. 

Това каза кардиологът проф. Иво Петров в ефира на предаването "Неделята на NOVA", където заедно с вирусологът проф. Мира Кожухарова отговаряха на зрителски въпроси.

"Има опашка от увреждане на сърцето - ако има такова на сърдечния мускул, той не се възстановява незабавно, а с течение на времето. Четох за няколко случая, при които пациенти са били приемани с белези на инфаркт. При изследването се оказва, че артериите са чисти. Тоест няма реален инфаркт, а повреда от самия вирус", добави той.

Професор Петров заяви, че 80% от хората, които са положителни за коронавирус, или нямат симптоми, или те са твърде леки. 15 процента са с тежки симптоми и само 5% са в критично състояние. Малка част - 1-2% са с опасност за живота.

"Това е едно явление, което е типично за дихателните инфекции. Същото наблюдаваме и при грипните епидемии. Боледуват най-често младите хора, но усложненията и проблемите се срещат при възрастните. В момента картината, която виждаме, не е на точното разпространение на заразата. От заболелите виждаме тези случаи, които са тежки и имат нужда от медицинска помощ. Смятам, че е рано да изчисляваме смъртност, заболеваемост, латалитет ", каза от своя страна проф. Мира Кожухарова.

"Нормално е всеки да се притеснява в рамките на здравословното. Да вземе мерки, да се пази от заболяване. Хората, които имат заболявания на обмяната, включително и диабет, по-тежко преминават тези заболявания. Мисля, че като всички епидемиологични вълни и тази ще премине за месец - два. Това е време, в което трябва да проявяваме повече предпазливост, но призовавам за разумно отношение", заяви тя.

"Няма данни за различни щамове на коронавирус. Това улеснява изработването на ваксина. Вирусолозите, казват, че до година, година и половина ще има такива", каза проф. Кожухарова.

„Фокусирали сме се върху възрастното население, но това е заболяване, което се разпростира върху всички възрастови групи“, категорична бе тя и призова младите хора спазват противоепедемичните мерки.

“Всички епидемии свършват“, заключи проф.Кожухарова. 
nova.bg