/ БГНЕС, архив
Майките от инициативата „Системата ни убива“ в цялата страна излизат на протест с искане вицепремиерът Валери Симеонов да подаде оставката си и да му се отнеме всякаква възможност да участва в управлението на България.

Протестиращите майки искат извинение и оставка от Валери Симеонов
 
Протестът беше насрочен в петък заради изказване на Симеонов пред собствената му телевизия, в което той нарича майките „кресливи жени, които спекулират с децата си, и манипулират обществото, като изкарват уж болните си деца в пек и в дъжд“.
 
Още тогава протестиращите майки поискаха оставката на вицепремиера с ресор социална политика, но в замяна получиха отговор от Валери Симеонов, който гласеше „Не се отказвам от нито една своя дума“. Той посочи, че смисълът на изказването му е бил, че с децата инвалиди се спекулира, дори и след като правителството приело законопроект и удовлетворило всички искания на майките. И заяви, че в семейството му има човек с тежка инвалидност, за когото полага грижи, „но никога няма да изкара на показ, за да постигне политическа цел“.

Валери Симеонов: Смисълът на изказването ми е, че с децата инвалиди се спекулира
 
Междувременно в социалните мрежи започна събирането на подписи с искане за оставката на Симеонов, като до неделя вечерта бяха събрани над 5000 подписа от страната и чужбина.
 
От своя страна майките изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и до самия Симеонов, в което настояват за незабавната му оставка, и за край на овластения цинизъм и омраза от лица, заемащи висши ръководни постове.

Бойко Борисов се извини на майките на деца с увреждания
 
В София майките ще протестират пред Министерския съвет и са готови да стоят до подаването на оставка.