/ БГНЕС
Протестиращите майки искат извинение и оставка от Валери Симеонов
99333
Протестиращите майки искат извинение и оставка от Валери Симеонов
  • Протестиращите майки искат извинение и оставка от Валери Симеонов
Майките от инициативата "Системата ни убива" поискаха оставка и извинение от вицепремиера Валери Симеонов заради изявлението му, в което нарича майките "кресливи", а децата - "уж болни".
 
17 октомври: Правителството одобри проект на Закон за хората с увреждания

В ефира на една от телевизиите Симеонов направи коментар, в който нарече протестиращите майки "кресливи жени, които спекулират с децата си и в дъжд и в пек ги изкарват навън тези уж болни деца". Симеонов направи този коментар след заседанието на тристранни съвет във вторник, на което беше обсъден проектозаконът за хората с увреждания.
 
Симеонов за Закона за хората с увреждания: Заченат е в грях и под натиск

Една от майките край палатката - Валентина Симеонова, заяви, че Валери Симеонов трябва да си подаде оставката. Тя предизвика вицепремиера да отиде пред палатката и да каже, че детето ѝ е "уж болно", а тя - "креслива майка".

Валери Симеонов: Смисълът на изказването ми е, че с децата инвалиди се спекулира

Отново поредна кампания, провокирана от извадена от контекст фраза на мое изказване. Това написа в своята Facebook страница вицепремиерът Валери Симеонов по повод исканата му оставка от майките с деца с увреждания, от Атака и БСП. „Смисълът на изказването ми е, че с децата инвалиди се спекулира, дори и след като правителството прие законопроект и удовлетвори всички искания на майките“, изтъква Симеонов. Той пише още, че в семейството си има човек с тежка инвалидност, за когото полага грижи, но никога няма да го изкара на показ, за да постигне политическа цел. В заключение вицепремиерът Симеонов заявява, че няма да се откаже от нито една своя дума.

Премиерът се извини на майките на деца с увреждания

От Брюксел премиерът Бойко Борисов се извини на майките: „Мога като премиер и като човек да им кажа голямо "извинявай" за това, че така са обидени“. Премиерът коментира думите на Валери Симеонов пред български журналисти в Брюксел.

„На мястото на Симеонов също щях да поднеса извиненията си, защото му познавам езика, той съвсем по друг начин иска да го каже, но не съм му адвокат, за да излизам да го защитавам. Той е достатъчно голям и има достатъчно опит в медиите, достатъчно често се изявява, да не кажа ежедневно. Така че да излезе и да обясни какво е имал предвид. Крайно време е всеки да си мери думите. Това, което Валери Симеонов е казал, мога само да се извиня от името на правителството. Такъв език е първо недопустим, второ е неправилен. Нещастието на хората не бива да бъде използвано, както от БСП, така и от г-н Симеонов“, добави още Борисов.