/ БГНЕС
Симеонов за Закона за хората с увреждания: Заченат е в грях и под натиск
99285
Симеонов за Закона за хората с увреждания: Заченат е в грях и под натиск
  • Симеонов за Закона за хората с увреждания: Заченат е в грях и под натиск
Вицепремиерът и председател на тристранния съвет Валери Симеонов благодари на социалния министър Бисер Петков за работата по подготовката на закона за хората с увреждания, но изтъкна, че законът е "заченат в грях" и под натиск. Изказването на Симеонов дойде на финала на заседанието на Тристранката, по време на което той няколко пъти репликира омбудсмана Мая Манолова, и й благодари, че не е облякла черна тениска с надпис "Системата ни убива".

Работодатели и синдикати с критики към Закона за хората с увреждания
 
Като председател на Тристранния съвет Валери Симеонов изпълни задължението си да дава думата на всеки от участниците, но си позволи да се намеси в определени изказвания, особено в това на омбудсмана Мая Манолова. Първата намеса: "Г-жо Манолова, обещахте да не бъдете много емоционална и недейте учете работодателите кое е полезно и кое не за тях".
 
Вицепремиерът коментира текст от закона за хората с увреждания, който предвижда служителите на бюрата по труда да насочват хора с увреждания към работодателите: "Някой си чиновник ще определя кой да дойде и къде да отиде! И ще го приемем, че това е някаква висша еманация на информираността, на всичко и той ще знае".

Отпускат 150 млн. лева за хората с увреждания
 
След като Мая Манолова подчерта забавеното изпълнение на препоръките на ООН по отношение на хората с увреждания, Валери Симеонов не сдържа реакцията си. Манолова: "Ние можеше да си сложим и 16 г., и 60 г." Симеонов: "Не манипулирайте! Много добре знаете за какво пресиране и бързане става въпрос. Никой не говори за шест години. Говорим за последните шест месеца, в които побъркахте държавата".
 
Накрая вицепремиерът й благодари: "Все пак ви благодаря, че не дойдохте с такава фланелка или че не довлякохте някакъв скелет, да го типосате там до вас да стои. Много ви благодаря!".