/ БГНЕС
Законът за хората с увреждания пак забуксува
99277
Законът за хората с увреждания пак забуксува
  • Законът за хората с увреждания пак забуксува
Националните работодателски организации се обявиха срещу проекта на закон за хората с увреждания, предложен от социалното министерство и разработван в продължение на няколко месеца с участието на майките от инициативата "Системата ни убива".

Майки на деца с увреждания напуснаха среща в НС, министър съжалява за реакцията им

От бизнеса не са съгласни с предвиденото въвеждане на квоти за наемане на хора с увреждания, както и на санкция при неизпълнението им, която според работодателите е нов вид данък. Заявката беше дадена по време на заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество, на което присъства и омбудсманът Мая Манолова.

Отпускат 150 млн. лева за хората с увреждания
 
Въпреки че първоначалното предложение на Закона за хора с увреждания предвиждаше квоти и за по-малките предприятия у нас, тези с 20 до 50 души персонал, настоящият вариант предвижда такова задължение само за предприятия с персонал над 50 души, бизнесът категорично отхвърля тези квоти, както и законопроектът в този окончателен вариант.

 
От Българската стопанска камара (БСК) изчислиха, че квотата от двама души в предприятие с персонал от 50 до 100 души и изискването за такива фирми да осигуряват места за трудоустрояване, могат да натоварят работодателите с до 14 % от състава на персонала, осигурен за хора с увреждания.
 
Работодателските организации смятат, че квотите няма да са ефективни. А санкцията в размер на 30% от минималната заплата за всяко незаето място е нов вид данък за бизнеса.
 
Друга основна критика на работодателите е запазването на оценката от ТЕЛК като основа за всички придобивки за хората с увреждания. Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) това е предпоставка за корупция и на практика нищо няма да се промени за хората с увреждания.
 
Мая Манолова: Законът за хората с увреждания е осакатен

От синдикатите заеха друга позиция по отношение на този законопроект. Според Димитър Манолов от КТ „Подкрепа” законопроектът можел да бъде и по-лош, като се има предвид, че е писан в среда на истерии и със съмнителна компетентност.
 
Манолов също се обяви против квотите за работодатели, но посочи, че не се сеща за друг вариант, който да насърчава наемането на хора с увреждания. От КНСБ смятат, че работодателите трябва да имат ангажимент да наемат такива хора.