/ БГНЕС/МС
"Крайно време е всеки да си мери думите", заяви Борисов
Премиерът Бойко Борисов поднесе извинения на майките на деца с увреждания по повод изявление на вицепремиера Валери Симеонов, в което нарича майките "кресливи", а децата - "уж болни". "Мога като премиер и като човек да им кажа голямо "извинявай" за това, че така са обидени", заяви Борисов пред български журналисти в Брюксел, предаде БТА.

Протестиращите майки искат извинение и оставка от Валери Симеонов

"На местото на г-н Симеонов също щях да поднеса извиненията си, защото му познавам езика, той съвсем по друг начин иска да го каже, но не съм му адвокат, за да излизам да го защитавам. Той е достатъчно голям и има достатъчно опит в медиите, достатъчно често се изявява, да не кажа ежедневно. Така че да излезе и да обясни какво е имал предвид. Крайно време е всеки да си мери думите, това касае и БСП, когато ползват език, който освен омраза, провокира и такива отговори. Това не е добре изобщо за политическия климат в България", добави премиерът.

Симеонов за Закона за хората с увреждания: Заченат е в грях и под натиск

Той обясни още, че се извинява от името на правителството. "Такъв език е първо недопустим, второ е неправилен. Нещастието на хората не бива да бъде използвано, както от БСП, така и от г-н Симеонов", подчерта министър-председателят. 
 

Мога само да се извиня от името на правителството за това, което Валери Симеонов е казал по адрес на майките на деца с увреждания. Такъв език е недопустим и се разграничавам от него. Крайно време е всеки да си мери думите. Това касае както опозицията, така и хората в управляващата коалиция. С майките постигнахме споразумение, дадохме си срокове, законопроектът мина на Министерски съвет, предстои обсъждане и се надявам да бъде гласувано до идния петък. Всичко, за което сме се разбрали, ще бъде изпълнено.

Публикувахте от Бойко Борисов в Петък, 19 октомври 2018 г.
"Ако се върнем във времето, когато БСП е била мандатоносител, какво е отделяно от бюджета за тези хора - ще видите стотици милиони разлика с отделяното от това правителство в годините. Абсолютно разбирам майките. Когато застанат до БСП и правят протеста, исканията са политически. Какво са направили БСП за тях през десетилетията от 1944-45 г., кой създаде системата - ние, преди 10 години? През това време в три от тях не сме управлявали и през тези три години падна и КТБ, и се наложи да платим техните подписи за реакторите за АЕЦ "Белене", за двете американски топлоцентрали - 6,7 млрд. лева. Щяхме да ги дадем за тези хора", допълни премиерът.

17 октомври: Правителството одобри проект на Закон за хората с увреждания

И поясни: "Когато дойдоха с проблема, отнесох се с цялото си уважение и внимание, до ден днешен. Постигнахме споразумение със 150 млн. лева да се увеличат средствата за хората с увреждания. Проектозаконът мина на Министерски съвет, другия петък е гласуването. Моля до другия петък да изчакат, мисля, че ще се случи в пълния обем", призова Борисов.