Над 1 млрд. лева са изхарчени за 20 години за интеграцията на ромите, но без успех, пресмята вицепремиерът
Редица ограничения и задължения за ромския етнос - това предвижда концепция, представена от вицепремиера Красимир Каракачанов. Документът беше определен като расистки от противниците и като навременен от поддръжниците му. Сред най-категоричните мерки са ограничаване на бременността за майки, оставили в институции две или повече деца, както и спиране на социални помощи.

Освен ограничение на достъпа до социалната система на децата, които  раждат деца, концепцията на Каракачанов предлага и безплатни аборти за жените от ромски произход, които не желаят последваща бременност. Текстовете станаха повод за политически атаки и обвинения за  трупане на политически дивиденти.

Каракачанов: Има две Българии. Десет пъти е увеличен броят на непълнолетните майки

"Винаги съм смятал, че партньорите трябва да се подкрепят, а не да се ревнуват помежду си", заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод критиките към концепцията на ВМРО за справяне с циганския проблем и интеграцията у нас.
 
"Който е чел тази концепция, ще е интересно да ми покаже къде вижда нацизъм и други определения, които една камара неправителствени организации, които 20 години се хранеха с тази тема и бяха похарчени над 1 млрд. лева, а резултатите са катастрофално лоши. Техните ли критерии трябва да са важни за мен, тези които се хранят от темата или тези, на обикновения българин, който всеки ден страда от тези проблеми", попита Каракачанов.
 
Каракачанов: Циганите станаха изключително нагли

Той обясни, че в концепцията се говори за курсове за трудова квалификация, за създаване на трудови навици в онази част от населението, която няма образование, и е трайно безработна. "Получаваш социални помощи, изяждаш ги и ги изпиваш. Не се грижиш за децата си, оставяш ги на улицата, учиш ги обаче на трудови навици - бъркане по джобовете в трамваи, тролеи и автобуси - не разбирам какво не се разбира", каза Каракачанов и подчерта, че раждаемостта, която е обвързана само със социални помощи, може да бъде ограничена.
 
Красимир Каракачанов: Проблемът с интеграцията на ромите не се решава с протести

Попитан дали концепцията за ромите е трупане на рейтинг за евровота ли е или повторение на "нацизма", каквито са коментарите на част от политическите му партньори, той коментира, че всяка година има избори, и попита дали това означава, че нищо не трябва да се преви. Подчерта, че той просто е направил първата крачка.
БГНЕС, NOVA