/ снимка: Кирил Кирилов
Войводиново
100263
Войводиново
  • Войводиново
Действията на общинските и държавни власти в село Войводиново ще доведат до серия съдебни дела, защото институциите допуснаха да бъде наказана цяла една общност, заради престъпление, извършено от двама роми.

Масов протест във Войводиново, присъединяват се и парашутистите

Мнението е на Алексей Пампоров, доктор по социология и доцент в Института за изследване на обществата и знанието при БАН.  


В интервю за Дарик той коментира, че случилото се в село Войводиново регистрира три рецидива - саморазправа на пътя, ескалиране на етническо напрежение и събаряне на множество незаконни постройки, което се прави ударно винаги преди местни избори. 

Поредна вечер на протести: Недоволството на хората от Войводиново продължава

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов също нямаше място да се появява във Войводиново, смята социологът. Това, според него, е "глупав ход", който може да донесе само санкции за страната.


Социологът даде пример със Стара Загора, където преди два месеца са съборени 50 къщи в ромската махала, без да се създава никакво напрежение.

Местната власт там взима решение да се отпускат постепенно парцели и да се предоставят социални жилища на тези, които нямат възможност да строят със собствени средства. Според Пампоров това е правилната формула. 


Комисии за проверка на незаконните постройки трябва да влизат не само в ромските махали, а навсякъде, дори в Бояна, коментира той. 

Продължават да събарят опасните незаконни постройки в ромската махала във Войводиново

Определено събарянето на къщите струва по-скъпо, отколкото системното упражняване на строителен контрол.
 Другият проблем, който трябва да бъде проследен сега е - къде отиват изселените от Войводиново ромски семейства - в Столипиново, в Пещера или в някое по-малко населено място, където също може да се появи нова махала, попита още в ефира на Дарик социологът.

Чуйте и от приложеното аудио.