Войводиново
Войводиново / БГНЕС
За пети пореден ден жители на пловдивското село Войводиново излизат на протест. Днес се очаква в района на църквата да се съберат максимален брой хора, защото към протестиращите ще се присъединят и военнослужещи както от 68-ма бригада „Специални сили“, така и от други формирования. Припомням, че бившият командир на 61-ва Стрямска бригада ген. Димитър Шивиков призова колегите си да отидат от 18.00 часа в малкото населено място със знамена и сини барети.
 
Поредна вечер на протести: Недоволството на хората от Войводиново продължава

Причина за ежедневните протести стана инцидентът, при който двама братя – младежи от ромската махала във Войводиново, пребиха командос от Специалните сили. Мъжът беше настанен в болница със счупена скула и множество наранявания. Беше му направена успешна операция, в момента той се възстановява в МБАЛ „Св. Пантелеймон“. Ромите са с в ареста с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. По-големият от братята може да получи от 2 до 10 години лишаване от свобода, а по-малкият, който е непълнолетен – до 3 години.
 
Събарят опасните незаконни постройки в ромската махала във Войводиново

Всички постройки в гетото във Войводино са незаконни. От сряда опасните сгради вече се събарят, а на останалите са издадени констативни протоколи. Населяващите ги роми се изнесоха при свои близки и роднини, част от които – в най-големия мултиетнически квартал на Балканите „Столипиново“.
 
В селото постоянно има екипи на полицията и жандармерията за осигуряване на обществения ред и сигурност.