/ БГНЕС
И военни ще протестират във Войводиново
100240
И военни ще протестират във Войводиново
  • И военни ще протестират във Войводиново
И военни се събират на протест в пловдивското село Войводиново. Недоволството си те ще изразят в петък от 18 часа пред църквата в селото. За протеста във Фейсбук призив отправи бившият командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков. Пред Дарик той обясни, че имат разрешение за провеждането му и че до момента присъствието си са потвърдили хиляда души.

В протеста ще се включат военни - действащи и от резерва, както и граждани от различни градове в страната. Протестът не цели провокация, а да покаже, че законите трябва да важат еднакво за всички етнически групи в страната. Митингът ще изрази подкрепа за полицаите да бъдат решителни и твърди при всяко нарушаване на закона, както и подкрепа за кметовете на населени места да предприемат категорични действия спрямо нарушителите в циганските гета.

Кметът на Войводиново: Безсилен съм пред ромите, много са проблемни
 
Съпричастни със своя колега ефрейтор Валентин Димов разузнавач-парашутист, който на Йордановден бе пребит от двама младежи цигани след направена от него забележка на пътя, действащи военни и военни от резерва също решиха да се съберат на протест във Войводиново. Призивът отправи ген. Димитър Шивиков в социалната мрежа.
 
„До всички парашутисти, елате да се съберем на 11 януари 2019 г. в 18:00 часа пред църквата на село Войводиново да подкрепим нашия брат Вальо и семейството му. Да кажем не на циганския произвол. С българските знамена и синята барета“, написа ген. Шивиков.

Съдът остави в ареста ромите, пребили военнослужещ

Пред Дарик той каза, че никой не може и няма право да се гаври с един български войник. Протестът няма за цел провокация, категоричен е той: „Ние целим първо да докажем, че сме единни като нация и като българи, второ, че законите трябва да важат за абсолютно всички етнически групи, без разлика българи, цигани, турци, евреи, помаци и т.н. Искаме да помогнем и да подкрепим нашите колеги от полицията, че те трябва да бъдат при каквато и да е ситуация твърди и решителни. Защото те винаги са между чука и наковалнята и някой път, ако реагират, използвайки помощни средства, всякакви защитни организации надават вой, че полицията си превишава правата. А къде са сега правозащитните организации на човешките права, които си мълчат в момента? Защо не вземат отношение? Ние искаме по този начин да изразим нашата съпричастност и към колегите полицаи да бъдат решителни и твърди при всякакви посегателства и нарушаване на законоустановените норми в страната. Не на последно място, да подкрепим и кметовете на населени места, защото този проблем не е само във Войводиново. Във всяко населено място има такива гета, те са бомба със закъснител и огромна част от кметовете се страхуват да предприемат адекватни действия”.
 
До снощи присъствието си бяха заявили хиляда души.