Ден пореден на протести във Войводиново. Събарянето на незаконните къщи в ромската махала продължава. Но продължава и недоволството на хората. Те твърдят, че вина за ситуацията носи местната власт, защото именно със знанието на общината е създадено гетото, в което сега влизат багери, съобщава NOVA.

И военни ще протестират във Войводиново
 
250 души по регистър живеят в ромската махала на Войводиново. Неофициално обаче обитателите са двойно повече. Техният брой нараснал през последните 20 години, когато къщите в квартала започнали да никнат като гъби, разказват жителите на селото и обвиняват за това местната власт.
 
„Това е пак работа на общината. Няма на кой друг. Те ги виждат постоянно, че навлизат на хората в местата”, коментира Рангел Дамянов, жител на с. Войводиново.
 
„Нямаше кой да ги спре”, допълва го Васил Дечев.
 
Махалата е на площ от 2 декара, върху които са построени 20 къщи. Само 4 от тях за законни.

Продължават да събарят опасните незаконни постройки в ромската махала във Войводиново
 
„Още по-лошото е, че в случая, по наша информация, става дума за гето, което е изградено от лидера, от местния лидер на ВМРО с цел - подкрепа циганите да гласуват”, заяви Веселин Марешки, председател на ВОЛЯ. „Заселвал ги е там. Той е избран, този общински съветник, с тези гласове”, заяви още Марешки.
 
Местният лидер на ВМРО отрече твърдението.
 
„Не съм дал на никой парцел. Напротив. Аз през цялото време съм им говорил, че е време те да напуснат това гето и да започнат да живеят като нормални български граждани. Няма как някой да ме обвинява. Това са нелепици”, отговори Георги Какалов, лидер на ВМРО във Войводиново.

Кметът на Войводиново: Безсилен съм пред ромите, много са проблемни
 
Махалата се оказа не само с незаконни къщи, но и с незаконно енерго и частно ВиК.
 
„Токът им се дава от първата ромска къща. Той разпределя с проводници до последната къща. Като всеки един от тях плаща по 30 лева”, обясни кметът Димитър Тосев.
 
Сутринта в махалата се появиха някои от обитателите, за да изнесат покъщнината си. Част от намерените вещи в къщите се оказаха крадени и полицията ги конфискува. 

Съдът остави в ареста ромите, пребили военнослужещ
nova.bg