Томислав Дончев
Томислав Дончев / darikradio.bg
Интеграция на малцинствата ще има, ако към тях се отнасят едни и същи правила и отговорности, както и към останалите членове на обществото, каза в парламента вицепремиерът Томислав Дончев. Той отговори на въпрос на народния представител Георги Гьоков относно политиките за интеграция на ромите.
 
В България за интеграция на етническите малцинства са приети стратегии и планове, разработвани са бюджети и са похарчени пари, но резултатът е различен от очакванията на българското общество, каза Томислав Дончев. По думите му интеграцията на малцинствата има четири, еднакво важни политики - в образованието, здравеопазването, пазара на труда но най-важната е борбата с гетата, където живеят тези хора.

Каракачанов: Има две Българии. Десет пъти е увеличен броят на непълнолетните майки
 
Образованието би решило проблема в дълбочина от 10 - 20 години, само за последната година в клас са върнати над 17 000 деца - разбира се част от тях отново отпадат, но ние полагаме усилия отново да ги върнем в училище, каза Дончев. Много от ромите имат нисък здравен статус и в тази област у нас се работи с помощта на здравен медиатор, което е български патен за справяне с проблема, посочи вицепремиерът.
 
Политиките на пазара на труда също са важни - само преди няколко години изглеждаше невъзможно, но сега има роми, ангажирани в строителството, в земеделието и дори в индустрията, каза Дончев.

Идея: Криминално проявени и без основно образование да не гласуват
 
Основният проблем обаче е в областта на жилищната политика, защото в годините беше допуснато създаването на гета. Те са с незаконна инфраструктура - жилищата там не може да имат легално вода и ток, а оттук тръгва цяла поредица от нарушаване на законите. Лошият социален статус и криминалните прояви на много хора са свързани с гетото, където важат други правила и закони, посочи Дончев. Ако се спазят законите и гетата бъдат разрушени, десетки хиляди хора могат да останат без дом, посочи още той. Докато не се реши проблемът с гетата, останалите мерки нямат смисъл, защото дори децата да ходят на училище, те се връщат обратно в гетото, каза Дончев.
 
Проблемът с незаконното строителство не може да се реши за един-два месеца, но е важно да имаме нулева толерантност към разширяване на гетото, каза Дончев. Има грешка в политиката към малцинствата и тя е, че исторически темата за интеграцията е започнала без обществен дебат и консенсус и яснота, какви усилия трябва да са положат. Затова темата интеграция виси във въздуха и се приема само като ангажимент на елитите и че някой ползва тази общност като "електорален резервоар", каза вицепремиерът.

Кметът на Войводиново: Безсилен съм пред ромите в селото
 
Не е достатъчно спирането на детските надбавки на родителите, ако те спират децата да ходят на училище, посочи Дончев. Интеграцията няма да върви, докато това няма обществен консенсус, че това е важно и няма алтернатива, каза Дончев.
БТА