/ БТА
Изслушване на служебния вътрешен министър Бойко Рашков и на служебния правосъден министър Янаки Стоилов предвижда проектопрограмата за работа на парламента през деня.

Повод за изслушването е искането на Стоилов мандатът на главния прокурор Иван Гешев да бъде предсрочно освободен. По-рано министър Рашков обяви,че има данни, че има данни, че "с действията си Гешев е компрометирал честта на прокуратурата". 

Вносители на предложението за изслушване са Николай Хаджигенов от парламентарната група „Изправи се БГ!Ние идваме!“ и група народни представители.

Хаджигенов: В първия работен ден на парламента внасяме искане за изслушване на Рашков и Стоилов

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов внесе искане във ВСС за процедура по прекратяването на мандата на Иван Гешев. Искането бе във връзка с доклад на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Мотивът, според правосъдния министър - действия, накърняващи престижа на съдебната власт.

Стоилов: Ще искам ВСС да се произнесе по същество за основанията за освобождаване на Гешев

В четвъртък (22 юли) Висшият съдебен съвет отхвърли искането на Стоилов. По искането без прецедент магистратите трябваше да решат дали да започнат процедура по отстраняване на главния прокурор. След 7-часово заседание искането за отстраняване беше отхвърлено като недопустимо. Това стана с гласовете на 12 магистрати, 8 бяха против.

Кадровиците отхвърлиха като недопустимо искането за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор с различни мотиви. Според някои от тях като служебен министър Янаки Стоилов няма право да внася такова искане, според други нещата, в които той е обвиняван, са с изтекла давност, а трети бяха на мнение, че те са прекалено общи и липсва конкретика.

ВСС реши: Искането за предсрочно освобождаване на Иван Гешев е недопустимо