Заседанието на ВСС е на фона на протеста
Ще искам от Висшия съдебен съвет да се произнесе по същество за основанията за освобождаване на главния прокурор. Това заяви правосъдният министър Янаки Стоилов преди началото на заседанието на ВСС.

"Това е изпитание и тест за самостоятелност за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Нека всеки един се произнесе за основанията на това искане", посочи той.

Заседанието на ВСС е на фона на два протеста в района около ВСС. Още около 8 сутринта предвождани от отец Дионисий 10-20 души се събраха на столичната ул. "Екзарх Йосиф". Те първи започнаха да скандират, а основното им искане е оставка на главния прокурор. Протестиращите излъчваха компилация от гласовете на Гешев и Бойко Борисов. От озвучителната уредба звучаха дори нецензурни реплики, извадени от записани разговори.

Малко по-късно, на метри от този протест, Движение "Боец" също постави озвучителна уредба, която заглуши първия протест. Последователи на "Боец", също около 10-20 души, внесоха подписка в деловодството на ВСС. Според техни твърдения за оставката на Гешев се подписали около 8000 човека. Точно в 9 движението и на трамваите беше блокирано от двата протеста, които се сляха.

Публикуваха доклада на Бойко Рашков срещу Гешев

Сигналът срещу главния прокурор Иван Гешев е от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Според доклада, изпратен на 14 юли, Гешев е „извършил груби нарушения на закона и европейските стандарти в областта на наказателния процес”. За него стана ясно първо от правосъдния министър Янаки Стоилов, който съобщи, че внася сигнал във ВСС с искане за отстраняване на обвинител номер едно от длъжността.