Янаки Стоилов
Янаки Стоилов / БТА
Правосъдният министър в служебното правителство Янаки Стоилов свиква Висшия съдебен съвет (ВСС) заради сигнал срещу Иван Гешев и ще поиска прекратяването на неговите правомощия като главен прокурор на Република България, предаде БТА.

Пред журналисти той обясни, че преди два дни при него постъпила информация от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за допуснати нарушения от страна на главния прокурор.

Министър Стоилов: От България има постъпили редица сигнали към Европейската прокуратура

В сигнала имало данни за действия и бездействия на главния прокурор, които "съставляват тежко нарушение на служебните задължения" и действия, "накърняващи престижа на съдебната власт", затова и Стоилов предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) да се произнесе за наличието на обстоятелства за предсрочно освобождаване на Гешев като главен прокурор.

Стоилов допълни на брифинга, че обобщил мотивите в няколко групи причини, като ще ги представи на самото заседание на ВСС на 22 юли. Информацията от Бойко Рашков надхвърля 100 страници, обясни правосъдният министър и каза, че става дума за разгласяване на данни от СРС и нарушаване на етичния кодекс на магистратите.

Последва и коментар от страна на прокуратурата.


"Учудени сме от това, защо Стоилов внася сигнала срещу Гешев едва сега - дни преди да изтече мандатът на служебното правителство", коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева и определи ситуацията като като политически акт, целящ само политически дивиденти и пиар. Според нея, в предложението се съдържат само политически, но не и юридически аргументи, и то е без никаква конкретика.

По-късно стана ясно, че с писмо до ВСС главният прокурор Иван Гешев е поискал материалите срещу него да бъде публикувани. От прокуратурата информираха, че Гешев е поискал да бъдат оповестени и 108-те страници към сигнала, събрани в приложение.


 
БТА