Остри реплики между Лозан Панов и Иван Гешев
Във Висшия съдебен съвет скандал след решението на Софийския административен съд, че арестите в президентството от миналата година са били незаконни. Остри реплики си размениха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и главният прокурор Иван Гешев, разбраха от NOVA.

Скандалът между двамата големи стана заради доклада на прокуратурата за 2020 г. Панов отбеляза, че в него нямало дума за шумните арести. По-конкретно той визира акцията в президентството, когато бяха задържани двама души от екипа на Румен Радев. Панов напомни и за летните протести с искане за оставката на Гешев.

От своя страна главният прокурор му отговори, че няма да влиза в политически дебат. Той заяви, че застава зад колегите си, които разследват висша корупция, и призова Панов за такъв разговор, когато и ако двамата станат политици някой ден.

„Много е лесно да се каже, че дебатът е политически. По тази причина, видите ли, няма да отговарям на въпроси. А по отношение на арестите, особено по шумните дела, мисля, че вече има достатъчно произнасяне на съдебните органи. Господин Гешев трябва да си направи справка”, каза Панов.

„Ако говорите за произнасяне по реда на Закона за МВР – дали те са се осъществявали едно административно правомощие, правилно или неправилно, тези действия, законосъобразни или не, са на МВР, а не на прокуратурата”, подчерта Гешев.

Минути преди 12 часа от заседанието на Пленума на ВСС си тръгна правосъдният министър Янаки Стоилов, който отказа да отговаря на журналистически въпроси.
NOVA