/ Георги Димитров
Правосъдният министър в служебното правителство Янаки Стоилов свиква Висшия съдебен съвет (ВСС) заради сигнал срещу Иван Гешев и ще поиска прекратяването на неговите правомощия като главен прокурор на Република България. Пред журналисти той обясни, че преди два дни при него постъпила информация от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за допуснати нарушения от страна на главния прокурор.

В сигнала имало данни за действия и бездействия на главния прокурор, които "съставляват тежко нарушение на служебните задължения" и действия, "накърняващи престижа на съдебната власт", затова и Стоилов предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) да се произнесе за наличието на обстоятелства за предсрочно освобождаване на Гешев като главен прокурор.

Янаки Стоилов внася във ВСС искане за освобождаване на Иван Гешев

Стоилов допълни, че обобщил мотивите в няколко групи причини, като ще ги представи на самото заседание на ВСС на 22 юли. Информацията от Бойко Рашков надхвърля 100 страници, обясни правосъдният министър и каза, че става дума за разгласяване на данни от СРС и нарушаване на етичния кодекс на магистратите.

Последва и коментар от страна на прокуратурата.

"Учудени сме от това, защо Стоилов внася сигнала срещу Гешев едва сега - дни преди да изтече мандатът на служебното правителство", коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева и определи ситуацията като като политически акт, целящ само политически дивиденти и пиар. Според нея, в предложението се съдържат само политически, но не и юридически аргументи, и то е без никаква конкретика.

Сийка Милева: Действията на Янаки Стоилов са политически акт

От своя страна главният прокурор Иван Гешев с писмо до ВСС поиска материалите срещу него да бъдат публикувани. От прокуратурата информираха, че Гешев е поискал да бъдат оповестени и 108-те страници към сигнала, събрани в приложение.

Главният прокурор поиска сигналът срещу него да бъде публикуван