Висшият съдебен съвет (ВСС) публикува доклада със сигналите от МВР срещу главния прокурор Иван Гешев. 

Според доклада, изпратен от Рашков на 14 юли, Гешев е „извършил груби нарушения на закона и европейските стандарти в областта на наказателния процес”. За него стана ясно по-рано от правосъдния министър Янаки Стоилов, който съобщи, че внася сигнал във ВСС с искане за отстраняване на обвинител номер едно от длъжността.

Янаки Стоилов с иск за освобождаване на главния прокурор (ОБЗОР)

От своя страна главният прокурор Иван Гешев с писмо до ВСС поиска материалите срещу него да бъдат публикувани. От прокуратурата информираха, че Гешев е поискал да бъдат оповестени и 108-те страници към сигнала, събрани в приложение.

По-рано правосъдният министър в служебното правителство Янаки Стоилов обяви, че свиква Висшия съдебен съвет (ВСС) заради сигнал срещу Иван Гешев и ще поиска прекратяването на неговите правомощия като главен прокурор на Република България. Пред журналисти той обясни, че преди два дни при него постъпила информация от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за допуснати нарушения от страна на главния прокурор.

Сигналът на министър Рашков е публикуван на официалната страница на Министерството на вътрешните работи. В него министърът критикува медийни изказвания на главния прокурор Гешев и го обвинява в "разгласяване на данни от досъдебни производства", придобити чрез СРС, при два случая от 2020 г. Според Рашков това е нарушение на Закона за Специалните разузнавателни средства и Наказателния кодекс.

В сигнала се посочва още, че при акцията в сградата на президентството от август 2020 г. е бил "нарушен принципът на пропорционалност" и е бил уронен престижът на президентската институцията. Рашков отбеляза още, че съдът е определил задържането на служителите от президентството като "незаконосъобразно", което е поставило "прокуратурата в унизителна политическа обвързаност и урони престижа и авторитета й на независим съдебен орган".

Друго нарушение, което Рашков посочва, е това, че дела в прокуратурата не се разпределят на случаен принцип, както е по закон.

"Иван Гешев е въвел други, непублични правила: с резолюция на административния ръководител, т. е. чрез субективен избор на прокурор". Рашков прави извод, че "определени преписки и досъдебни производства представляват особен интерес за него и резултатът по същите е предварително предопределен чрез възлагането им на конкретни прокурори от нарочно създадени "специализирани" отдели в Софийската районна прокуратура /СРП/ и Софийската градска прокуратура.

В сигнала си Рашков посочва, че "обществото остава с впечатление, че като висш магистрат, той /главният прокурор/ демонстрира самочувствие на недосегаемост, въпреки че е вярно обратното".

Министърът заявява още, че Иван Гешев е "извършил груби нарушения на закона и европейските стандарти в областта на наказателния процес", и допълва, че "с недопустимите си публични изяви и действия след встъпването си в длъжност той урони престижа на съдебната власт и Президента".


Сийка Милева: Действията на Янаки Стоилов са политически акт