Болен адвокат отложи решението на съда дали бившият началник на митниците Петя Банкова остава в ареста. Това стана известно днес в съдебната зала. Съпругът на Банкова Делян Тенев заяви, че адвокат Аделина Натина е болна и представи болничен лист.

Документът е с днешна дата и важи до 15 април.

По делото има нови материали, каза председателят на съдебния състав Галя Георгиева. Тя посочи, че Натина е заявила пред служител на съда по-рано днес, че ще дойде да чете материали, но не е казала, че е болна.

Натина ще бъде глобена 500 лева, защото не е уведомила навреме съда и не става ясно дали състоянието ѝ позволява да се яви в залата, записа съдът в определението си.

Адвокатът на другия обвинен Стефан Димитров Ивайло Найденов поиска отвод на съдия Галя Георгиева заради нейни думи пред парламентарната комисия “Мартин Божанов” в парламента. Найденов цитира думи на Георгиева, “МВР и прокуратурата са над всичко”.

На въпрос относно снимките на вече бившия главен секретар на МВР Живко Коцев с клиента му Стефан Димитров, адв. Найденов отговори: "Какви са им взаимоотношенията, в интерес на истината, казвам ви го съвсем сериозно, не съм го питал. За снимките - ще го коментираме малко по-нататък".

За произхода на пачките пари на кадрите с кученцето и какво е обяснението на Стефан Димитров по темата, адв. Найденов заяви, че "произходът на тези пари ще бъде доказан" и "каквото му е казал, му е казал" и че той ще обясни пред съответния разследващ орган, който се казва разследващ инспектор в КПКОНПИ.

Адв. Ивайло Найденов потвърди, че министърът на вътрешните работа, вече и в служебния кабинет, Калин Стоянов е бил разпитван по делото в качеството на му свидетел и то съвсем в началото. 

"По делото все още има разпит на свидетел с тайна самоличност, който твърди, че познава и Калин Стоянов, и Живко Коцев, но според нас е Живко Коцев", отговори той на въпрос какъв е статутът на Живко Коцев.

"Марин Димитров е в болница, като по делото има медицински документи, питайте прокуратурата", обясни той.

"На пудела ще трябва да му се назначи експертиза по всяка вероятност дали този пудел е идентичен с един друг пудел. Тези снимки са изтекли от експертната справка по делото, прокуратурата защо не ви го обясни. От телефони, които са иззети по делото, от кой телефон не мога да ви кажа", обърна се адвокатът към журналистите. 

По думите му не е вярно изказването на председателя на съдебния състав, че МВР и прокуратурата, са над всичко, защото законът е над всичко. По този повод Найденов поиска настоящият съдебен състав трябва да си направи отвод.

И Петя Банкова, и Стефан Димитров не пожелаха да се дава ход на делото.

Припомняме, че след кратко заседание съдът остави без уважение искането на адв. Найденов за отвод по делото, като го определи да неоснователно.

Галя Георгиева уточни, че е казала пред комисията друго и отказа да се отведе.

На 4 април директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова беше задържана за 72 часа и обвинена за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда и подкупи с още трима души. Това са Стефан Димитров, Марин Димитров и Никола Николов.

Два дни след ареста градският съд остави в ареста за постоянно Банкова и Димитров.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Димитър Абрашев, Марин Колев/БТА; Агенция "Фокус"