Живко Коцев
Живко Коцев / БГНЕС
Президентът подписа указ за прекратяване на правомощията и освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Живко Коцев.
 
Служебната власт предлага на президента да освободи Живко Коцев от поста гл. секретар на МВР

"Във връзка с решение на Министерския съвет от 9 април 2024 г. държавният глава Румен Радев издаде указ, с който прекрати правомощията и освободи от длъжност главния секретар на Министерството на вътрешните работи Живко Коцев", съобщиха от прессекретариата на президента.

До назначаването на титуляр, длъжността главен секретар на МВР ще изпълнява главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник главен секретар.

На 4 април Коцев обяви, че напуска поста по собствено желание. Тогава той мотивира решението си с това, че иска да продължи реализацията си извън редиците на МВР. Ден по-късно главният секретар обяви, че оттегля подадената си оставка, която била провокирана и подадена под натиск.

"Заставам пред вас с ясното съзнание и воля да оттегля своята подадена оставка, защото тя не е мой личен акт. Тя беше провокирана и подадена под огромен психологически и морален натиск", заяви Коцев на извънреден брифинг от Министерския съвет в присъствието на премиера в оставка Николай Денков

"Виждам какво се случва в системата на МВР. Аз самият съм служител повече от 30 години. Кариерата ми е преминала в правоохранителните структури. Първоначалната ми реакция бе на огромно разочарование, обида и болка за отношението към мен. Забелязвам, обаче, че срещу мен се развива грозна кампания. Срещу мен стои сериозна армия, която желае да ме дискредитира като личност, като професионалист. Мен и моите близки", посочи той.

Денков потвърди всичко казано от Коцев и допълни: "Познавам професионализма на господин Коцев и знам, че е посветен на работата си. Поисках лична среща с него, като проведохме доста дълъг и откровен разговор, в който се оказа, че всъщност той е подал тази молба за напускане под натиск, както от страна на министъра на вътрешните работи, така и от страна на много високопоставени лица в прокуратурата", посочи Денков и уточни, че за ситуацията е информиран и президентът Румен Радев: "При това положение се разбрахме, че аз няма да придвижа процедурата по уволнението по същество. Така че ви информирам, че няма да бъде придвижена тази процедура и президентът знае, а и е съгласен, че при тази ситуация не е редно".

Живко Коцев потвърди и появилата се информация, че от ДАНС са правили обиск в дома и офиса му заради акцията в агенция Митници”.

„На 3 април бях поканен да съдействам на образувано наказателно производство. Явих се в КПКОНПИ и прокуратурата, след което на по-късен етап бяха извършени определени процесуални действия в служебното ми помещение и дома ми. Всичко останало, което се твърди по повод колосални финансови и парични средства и други нелепи твърдения, не отговаря на истината”, категоричен бе той.

На 8 април акад. Николай Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с главния секретар на МВР Живко Коцев. 

Ръководителят на Наказателната колегия на ВКС разпореди преписката, образувана по сигнал на министър-председателя в оставка, да бъде предадена за разглеждане по компетентност на прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или заместник на главния прокурор.

ВКС разпореди: Даниела Талева да поеме преписката по сигнала на Денков

В мотивите на разпореждането на ВКС се казва, че в писмото на акад. Денков от 8 април са посочени факти и обстоятелства, станали му известни при изпълнение на служебните му задължения на министър-председател и които пораждат основателни съмнения за евентуално извършване на престъпление от и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов: "Излагат се твърдения, че на 3 април спрямо Живко Коцев от страна на и. ф. главен прокурор е оказан психологически натиск да подаде оставка от заеманата от него длъжност като главен секретар на МВР, с участие на административния ръководител на СГП и в присъствието на нейния заместник и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията".

Към писмото е приложение заверено копие от документ, подписан от Живко Коцев, адресиран до премиера на България, в който също се твърди оказване на психологически натиск за подаване на оставка.

Разследването за контрабанда в митниците отекна и в парламента (ОБЗОР)

Междувременно след ареста на шефката на Aгенция "Mитници" Петя Банкова и Стефан Димитров - син на бившия директор на Агенцията по рибарство и аквакултури, в публичното пространство изтекоха снимки, показващи главния секретар на МВР Живко Коцев и обвиняемия Стефан Димитров в обща компания.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня