Ръководителят на Наказателната колегия на ВКС разпореди преписката, образувана по сигнал на министър-председателя в оставка акад. Николай Денков, да бъде предадена за разглеждане по компетентност на прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или заместник на главния прокурор.

Припомняме, че вчера стана ясно, че Николай Денков е сезирал прокурор Даниела Талева по случая с главния секретар на МВР Живко Коцев. 

В съобщението от правителствената служба беше отбелязано, че "факти и обстоятелства, станали известни на акад. Николай Денков при изпълнение на служебните му задължения на министър-председател на Република България, са породили основателни съмнения за евентуалното извършване на престъпление от страна на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов".

В мотивите на разпореждането на ВКС се казва, че в писмото на акад. Денков от 8 април са посочени факти и обстоятелства, станали му известни при изпълнение на служебните му задължения на министър-председател и които пораждат основателни съмнения за евентуално извършване на престъпление от и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Излагат се твърдения, че на 3 април спрямо г-н Живко Коцев от страна на и. ф. главен прокурор е оказан психологически натиск да подаде оставка от заеманата от него длъжност като главен секретар на МВР, с участие на административния ръководител на СГП и в присъствието на нейния заместник и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията. Към писмото е приложение заверено копие от документ, подписан от Живко Коцев, адресиран до премиера на Република България, в който също се твърди оказване на психологически натиск за подаване на оставка.

Николай Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с Живко Коцев

„Тези съображения, отнесени към Преписка № ГП-11/2024 г., дават основание да се направи извод, че не е налице хипотезата на чл. 411а, ал. 2 от НПК, доколкото е налице съобщение по чл. 209 от НПК, съдържащо твърдения за престъпно поведение и сигналът съдържа данни за участие на и. ф. главен прокурор, макар и наред с други лица“, се посочва в разпореждането. Затова преписката следва да бъде предадена за разглеждане по компетентност на прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или заместник на главния прокурор.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня