Софийският градски съд постанови „задържане под стража“ за директора на Агенция „Митници“ Петя Банкова. Мярката за неотклонение "задържане под стража" беше постановена и за Стефан Димитров.

Неговият баща Марин Димитров, който също е с повдигнато обвинение е бил транспортиран в болница „Пирогов“. Това каза съдия Тони Гетов преди заседанието на съда. Мярката за неотклонение за него не бе гледана в събота.

Марин Димитров, обвиняем със сина му и с шефа на агенция „Митници“, е откаран в болница
 

Петя Банкова
Булфото


На 4 април директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова беше задържана за 72 часа и обвинена за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда, подкупи с още трима души, които тя не познава, каза тогава пред медиите адвокатът ѝ Аделина Натина.

Това са Стефан Димитров, Марин Димитров и Никола Николов - Паскал, който се издирва.

"Разпитана на 3 април, Петя Банкова казва, че не ги познава. Съдът не се доверява на тези обяснения. По делото има доказателства, че има десетки разговори между Банкова и Стефан Димитров. Има експертиза, от която е видно, че двамата се срещат в хотел в Правец. В разговори са обсъждали дейността на агенция "Митници", обяви съдията Тони Гетов, след като се запозна с материалите от делото и изслуша прокуратурата и защитата на обвиняемите за организирана престъпна група за контрабанда, информира 24 часа. Има снимки от срещи между Петя Банкова и Живко Коцев, организирани от Стефан Димитров. 

Марин Димитров
БТА


"Няма лошо двама държавни ръководители да контактуват. Притеснителното е, че става с посредничеството на Димитров. Има снимки от летище София. Те са на Димитров, Коцев и на друга обществена личност. На тях се вижда кутия с часовник, който Коцев слага на ръката си", каза съдия Гетов. 

По делото има и СРС-та на разговори между Стефан Димитров с баща му Марин, които са свързани с  митниците и Петя Банкова.

Живко Коцев оттегля оставката си: Беше подадена под психологически и морален натиск (ВИДЕО)


Адв. Аделина Натина, защитник на Петя Банкова, посочи, че клиентката ѝ има две непълнолетни деца, постоянен адрес, на който може да бъде открита, влошено здравословно състояние, няма криминална регистрация, винаги е работила за българската държава и след назначаването ѝ за директор на Агенция „Митници“ са разбити канали за контрабандни стоки.

Адв. Людмил Рангелов, също защитник на Банкова, каза че гласовите доказателства, за които прокуратурата съобщи, са смесица от информация за интриги на най-високо политическо ниво, интриги в едно ведомство, слухове и предположения и няма гласово доказателство, което да сочи, че Банкова участва в организирана престъпна група.

Познанството на Банкова със Стефан Димитров не е подплатено с никакви факти, които да установяват, че то е създадено и се поддържа за престъпни цели и че тези цели действително са реализирани и Банкова е съзнавала, че чрез отношенията си с този човек, способства за реализиране на такива престъпни цели, добави адв. Рангелов.

В хода на разследването са извършени 30 претърсвания и изземвания в частни домове, служебни помещения и моторни превозни средства. Приобщени са множество веществени доказателства – мобилни телефони, документи, бележки, тефтери със записки, компютри, голяма сума пари в различна валута, 1501 мастербокса (15 010 000 къса цигари) и др, съобщиха от прокуратурата.

Според обвинението организираната престъпна група е създадена с користна цел и с цел да се извършват престъпления против митническото и акцизното законодателство, както и корупционни престъпления. Според събраните до момента доказателства в групата участва и лице, заемащо публична длъжност в Агенция „Митници“. За посоченото престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от три до десет години.

На този фон подалият и по-късно оттеглил оставката си главен комисар на МВР Живко Коцев потвърди, че обиск е имало и в дома му.

В съдебната залата прокуратурата каза, че разполага както със свидетели, така и със записи от СРС-та за контрабандни канали, както и за кадруване в митниците.

Според обвинението каналите са минавали през „Капитан Андреев”, „Кулата” и „Калотина”. Свидетелят Георги Господинов разказал, че е бил принуждава да работи със Стефан Димитров, а когато отказал, бил отстранен като шеф на митницата на „Капитан Андреево”, предаде NOVA. От специалните разузнавателни средства прокуратурата прави извод, че в един от записаните разговори Банкова се карала на Стефан Димитров да не се хвали с техните връзки. Той отговарял, че се е налагало. Двамата коментирали висши държавни лица и отношенията между тях, твърди още обвинението. Според адвокатите на задържаните обаче цялото обвинение е базирано на слухове на отделни хора и няма нито едно конкретно доказателство, че те са участвали в контрабандни канали.


Политическите реакции

Премиерът в оставка Николай Денков се застъпи за шефа за "Митниците" Петя Банкова, определяйки, че тя е с безупречна репутация и даде за пример успешните акции по залавяне на наркотици. "От много време има слухове, въртят се в медиите, че ДАНС прикрива канали за наркотици. Работата на службите е да проверят тези сигнали и да кажат верни ли са или не. Много пъти съм казвал, че има слепота в ДАНС. Банкова е била служител в ДАНС и може би знае нещо за тези канали", заяви Николай Денков.

Асен Василев, финансов министър в оставка също заяви, че не е бил уведомен за действията на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията.

"Силно се надявам, че акцията в Агенция "Митници" не е насочена срещу ефективната работа на Петя Банкова", коментира Василев.

Издирват обвинения за контрабанда Никола Николов - Паскал


В парламента по предложение на ИТН бе създадена временна анкетна комисия, която да разследва дейностите на Агенция “Митници” и евентуалното участие на министъра на финансите в оставка Асен Василев в корупционни практики.

Освен името на Живко Коцев в съдебното заседание в събота стана дума и за депутата и бивш вътрешен министър Бойко Рашков, както и за Асен Василев, които също са попаднали в полезрението на разследващите.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

БТА/БГНЕС