След сертификатите България може да стигне и до локдаун, опасяват се експерти в областта
Срокът на сертификатите за преболедувалите COVID-19 се удължава, но остава проблемът пред хората, които са преминали през вируса, без да се изследват в лаборатория. От здравното министерство остават категорични, че тестът за антитела няма да се признава за издаване на зелен сертификат.

Голяма част от хората, които отказват ваксинация срещу COVID-19, са преболедувалите, сред тях, оказа се, има и лекари, посочва NOVA.

„След като сме имунизирани, защо да се ваксинираме. Пожар гаси ли се с бензин. С цялото си уважение към колегите, които излизат по телевизията и които не са прегледали един болен с коронавирусна инфекция. Анализират какви били антителата, че едните били срещу целия вирус, другите срещу поливинката - глупости. Да седнат да си прочетат буквара още от 80-та година”, каза началникът на клиниката по вътрешни болести в „Пирогов” доц. Петър Атанасов.

Ден първи от новите мерки: Засилен интерес към ваксинация, опашки пред обекти и недоволство

Вирусолозите обаче категорично защитават друга позиция.

„След 81-ва година науката е 40 години по-знаеща и това, което се знае е, че антителата, които се образуват в резултат на коронавирусната инфекция, избледняват бързо”, обясни доц. Любомира Николаева-Гломб.

Проф. Радка Аргирова също смята, че тестовете за антитела не са гарант за защита. Може да са гаранция, че сте получили антигена и имате антитела, но дали те ще ви защитават не е ясно”, казва тя.

Ябълката на раздора: Полюсни мнения за зеления сертификат

Подобно обяснение дава и д-р Аспарух Илиев от университета в Берн.

„Двама души с еднакво количество на антителата според теста, за съжаление, демонстрират голяма разлика в качеството на антителата за потискане на инфекцията. Въпреки че концентрацията е еднаква, в едното тяло антителата са по-качествени и действат по-ефективно, в другото тяло са по-слаби и действат по-неефективно”, обяснява той.

Все пак някои държави издават сертификати на нерегистрирани болни на база тестове за антитела, но само за вътрешно ползване. Такива са Швейцария и Австрия. Документите са валидни само 90 дни.

Здравното министерство с разяснения за зеления сертификат
 

Oтново опашки от медици пред „Пирогов”, не могат да работят заради зеления сертификат

Междувременно и друга опасност дебне. След сертификатите България може да стигне и до локдаун. Предупреждението е на математици и на експерти от Здравното министерство. Причината - големият ръст на заразени, скокът на смъртността и катастрофално ниското ниво на ваксинации у нас. За трети пореден ден продължават опашките пред пунковете за имунизация, а на места някои ваксини се изчерпаха.  От Здравната каса обявиха, че вече и личните лекари ще могат да изписват безплатни ковид-лекарства. А родители обжалват в съда решението да се учи онлайн в София и още няколко области. 

Здравните власти имат срок, в който да овладеят четвъртата COVID вълна.

„Периодът който сме определили и чакаме резултат е между 10 и 14-дневен. Това ще ни ориентира дали се налагат други мерки или продължаването на тези”, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Експертите се готвят за всеки възможен сценарий. Затова и ще анализират ситуацията ежедневно. „Ако не дадат резултат ще предприемем още мерки, по-сериозни. Може да се наложи и преди тези дни да вземем други решения, ако нещата излязат извън контрол”, допълни д-р Златанов и подчерта, че се обмисля и вариантът за локдаун.

Локдаун прогнозират и математиците. Според националия план, разписан от здравното министерство затваряне ще има при над 9 хиляди хоспитализирани с COVID-19.

 “Ако върви с този темп, броят на постъпващите в болница до 10-ина дни ще станат 9000. Дали след това ще последва локдаун е политическо решение”, твърди професор Николай Витанов.

Личните лекари ще могат да изписват безплатни лекарства за COVID пациенти

За да се намали натискът към болниците, здравните власти решиха да облекчат COVID зоните. И рецепти с безплатни лекарства вече ще могат да изписват и личните лекари. „Имаше от тук и от там гласове на личните лекари, че те искат и това би помогнало на лечебния процес и ние анализирахме нещата и взехме това решение”, заяви зам.-здравният министър.

По думите на общопрактикуващи лекари обаче това ще доведе до смесване на потоците на здрави и болни пациенти точно в пика на вълната.