От вчера (21 октомври) вече са в сила новите противоепидемични мерки в страната, които бяха въведени заради усложнената ситуация с COVID-19, големия брой заразени и починали, както и претоварената здравна система.

Вече са в сила новите мерки в страната

Това, което се превърна в „ябълката на раздора“ е изискването за предоставяне на зелен сертификат: за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от изследване за COVID-19. Той се изисква за посещения в молове, кина, тетри, музеи, галерии, заведения за хранене и забавление, фитнеси, спортни зали и др. Документът е необходим и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, обучения и т.н. На изискването трябва да отговарят и работещите в съответните обекти/организаторите на мероприятия.

Ден първи от новите мерки: Засилен интерес към ваксинация, опашки пред обекти и недоволство

Именно заради това ви попитахме в анкета дали одобрявате въвеждането на зеления сертификат за редица дейности в ежедневието и живота ни. Над 1300 души взеха участие в нея, като гласуването беше изключително оспорвано.

Най-много хора (32.6%) са на мнение, че мерките са полезни и нужни, като одобряват и са съгласни с въвеждането на сертификата. Само с няколко гласа по-малко (32.16%) е категоричният отговор „Не“, като над 430 души са заявили, че не приемат въпросния сертификат.

Близо 400 души (28.57%) намират конкретно тази мярка за дискриминационна. И едва около 7% биха предпочели пълен локдаун.

Здравното министерство с разяснения за зеления сертификат

Мненията в анкетата на базата на гласуванията на хората съвпадат донякъде с първия ден от въвеждането на новите противоепидемични мерки и реакциите в обществото, които бяха полюсни и през днешния ден. От дългите опашки пред ваксинационните центрове и засиления интерес, през срив в системата и огромна натовареност на всички нива, до пълните опашки пред различните обекти и недоволните служители и клиенти. Недоволни бяха и лекарите, голяма част от тях също трудно стигаха до работното си място заради въпросните мерки. Стигна се и до протести в някои части на страната, където хората се обявиха срещу зеления сертификат и го нарекоха дискриминационен.

Междувременно последва реакция и от властите с леки промени и отсрочки. От понеделник, 25 октомври, всички български граждани, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна система положителен резултат от направен антигенен тест, могат да изтеглят своя зелен сертификат от www.his.bg, съобщиха от здравното министерство.

В първия ден от заповедта: Над 23 хиляди ваксинирани срещу COVID-19

Валидността на сертификатите за преболедуване на COVID-19, пък, ще бъде удължена от 6 на 12 месеца, като те ще могат да се ползват на територията на страната за нуждите на държавния здравен контрол. Такива сертификати могат да получат всички преболедували коронавирусната инфекция, установено с PCR или антигенен тест.

Документът, който се издава след поставяне на първа игла от ваксина срещу COVID-19, ще важи като зелен сертификат. Той ще е валиден един месец, докато се постави и втората доза и се издаде обичайния документ, заяви още вчера министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

До неделя включително, при проверка на РЗИ и при установяване на нарушение, ще се издава само предписание за такова. Дотогава няма да се налагат глоби. Ако има наложени, те ще се отменят.