Предвидена е възможност за издаване на аналогичен на цифровия COVID сертификат на ЕС за преболедуване документ на база бърз антигенен тест
Как можем да получим Европейски цифров COVID-сертификат, който се признава за зелен сертификат за вход в кина, тетри, музеи, галерии, заведения за хранене и забавление, фитнес и спортни зали и други? Отговор дават от Министерството на здравеопазването на страницата си във Facebook.

Има три вида Европейски цифров COVID-сертификат:

- За ваксинация срещу COVID-19;
- За преболедуване на COVID-19, доказано с ПСР-тест;
- За отрицателен резултат от проведено изследване с ПСР-тест или с антигенен тест.


Зелените сертификати и правата ни (ВИДЕО)

Европейски цифров COVID-сертификат за ваксинация можете да получите от имунизационния пункт, в който е приложена ваксината или от общопрактикуващия лекар, който Ви е имунизирал. Сертификатът може да бъде изтеглен от Националната здравно-информационна система (www.his.bg ). Този документ не е ограничен със срок на валидност.

Европейски цифров COVID-сертификат за преболедуване получават гражданите, които притежават документ, удостоверяващ, че лицето е прекарало COVID-19, потвърдено с PCR-тест.

Европейски цифров COVID-сертификат за отрицателен резултат от тест се издава от лабораторията, която е извършила изследването. Това може да бъде самостоятелна лаборатория, такава към лечебно заведение или към диагностично-консултативен център. Списък на лабораториите, които издават Европейски цифров COVID-сертификат за изследване е публикуван на страницата на НЗИС.

Какво е зелен сертификат и как можем да се сдобием с него

Приложението за проверка на сертификатите е COVID CHECK BG. То може да бъде изтеглено от тук: https://play.google.com/store/apps/details?id=dcc.check.bg

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че за определени цели е предвидена възможност за издаване на аналогичен на цифровия COVID сертификат на ЕС за преболедуване документ на база бърз антигенен тест. Документът трябва да съдържа имената на лицето, дата на раждане, дата на положителния резултат от проведен бърз антигенен тест (Positive), данни за лечебното заведение, извършило изследването.

От здравното министерство обръщат внимание, че за зелен сертификатсе признават и посочените в Заповед №РД-01-733/ 27.08.2021 г. аналогични документи за ваксинация, за изследване и за преболедуване (доказано с ПСР или с антигенен тест) за лица, ваксинирани, преболедували или изследвани извън страната.

Очаква се в системата за издаване на сертификат за преболедуване на базата антигенен тест да се добави като опция до петък или най-късно до началото на другата седмица.