Вчера (19 октомври) здравните власти обявиха новите противоепидемични мерки, които се налагат заради влошената пандемична обстановка. За повечето дейности на закрито ще се изисква така нареченият зелен сертификат. Той се издава на: ваксинираните срещу COVID-19; преболедувалите и диагностицирани с COVID-19 и всички притежатели на отрицателен тест за COVID-19.

Какво е зелен сертификат и как можем да се сдобием с него

„Явно хората имат много погрешно разбиране за това какво всъщност е зелен сертификат“, това заяви пред NOVA д-р Мария Петрова, адвокат и специалист по медицинско право и уточни: „Той показва алтернативно три неща - имаме ваксина, имаме отрицателен тест или имаме определен брой антитела“.

По думите й причината определени хора да не могат да използват такива сертификати могат да бъдат различни:

„Едната причина може да бъде, ако са минали повече от 6 месеца от боледуването. Второ, това, че сте боледували, не означава автоматично, че трябва да се издаде сертификат, тъй като е възможно да няма определеният набор антитела“, добави експертът и призова: 

"Нека не бъркаме по принцип! Защото преболедувал не означава автоматично сертификат. Преболедувал с определен титър антитела така, както изисква министерството, означава сертификат". 

На въпрос относно имат ли право на зелен сертификат хора, които са преболедували и знаят, че е било коронавирус, защото техен близък е бил с доказан COVID-19 с тест, изкарали са го вкъщи и имат антитела, д-р Петрова заяви: "Ако имат достатъчно висок титър антитела и тези тестове са направени в сертифицирана лаборатория в последните 6 месеца, те би следвало да могат да получат своя зелен сертификат".

Новите COVID мерки: Въвеждат зелен сертификат за редица дейности

"Има хора, които по медицински причини не могат да се ваксинират. Точно тук трябва да се намеси и държавата, която да осигури напълно безплатни тестове за тази група от обществото", посочи още д-р Петрова.

Вижте повече във видеото!