От днес вече са в сила новите противоепидемични мерки, основани на изискването за предоставяне на зелен сертификат: за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от изследване за COVID-19. Сертификатът се изисква за посещения в кина, тетри, музеи, галерии, заведения за хранене и забавление, фитнеси, спортни зали и др. Документът е необходим и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, обучения и т.н. На изискването трябва да отговарят и работещите в съответните обекти/организаторите на съответните мероприятия. Недоволство, дълги опашки пред различни обекти, протести, но и огромен интерес към ваксинацията съпътстваха целия ден в страната. 

Вече са в сила новите мерки в страната
 

Днес стана ясно, че срокът на сертификата за преболедуване на COVID-19 вероятно ще бъде удължен от 6 на 12 месеца, като удължаването ще важи в рамките само на нашата страна. Това стана ясно по време на брифинг на здравните власти по-рано през деня. Документът, който се издава след поставяне на първа игла от ваксина срещу COVID-19, ще важи като зелен сертификат. Той ще е валиден един месец, докато се постави и втората доза и се издаде обичайния документ, заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

До неделя включително, при проверка на РЗИ и при установяване на нарушение, ще се издава само предписание за такова, обяви зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов. „Дотогава няма да се налагат глоби. Ако има наложени, те ще се отменят. Това е гратисен период, за да се тества системата. Другото, което решихме, с оглед да подпомогнем въвеждането и спазването на мерките, е, че ще предоставяме безплатни антигенни тестове, за да могат служители да се възползват от тях преди работа”, каза още той. Тези с отрицателен тест ще отиват на работа, а тези с положителен – ще бъдат карантинирани.

Относно държавната администрация здравният министър обяви, че се обмисля хората, които са на гише и обслужват граждани, да бъдат ваксинирани. „Там да се създаде условие за чиста среда, защото те работят с хора. Там е мястото, където ако се прекъсне веригата, ще се прекъсне процесът на разпространение”, обясни д-р Кацаров.

Той коментира и мерките, засягащи учебния процес. „Надяваме се, че противоепидемичната мярка, която сме въвели, ще сработи. Направили сме всичко възможно училищата да работят. Въведените мерки са временни. Ние също искаме учебният процес да бъде присъствен максимално дълго време, но в момента сме в ситуация на невъзможност това да се случи”, каза той.

Здравното министерство с разяснения за зеления сертификат
 

Междувременно навсякъде в страната бе отчетен огромен интерес към ваксинирането. В днешния ден, до 17:00 ч., в страната са поставени 23 206 дози от ваксините срещу COVID-19, съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

В същото време срив в системата забави процеса на имунизация, алармираха болници и лаборатории. Оповестяването на епидемичните мерки, свързани с достъпа до обществени места чрез европейски зелен сертификат, бе съпроводено със злонамерени действия тип „отказ от услуга“ (DDoS) срещу инфраструктурата, обслужваща Националната здравна информационна система (НЗИС). Това съобщиха от "Информационно обслужване". В рамките на 24 часа към портала беше насочено огромно количество трафик, като в пиковите моменти злонамереният трафик надхвърли 400 Gbps. Това наложи прилагането на по-агресивни мерки за ограничаване на зловредния трафик и използване на специализирана инфраструктура за анализ и противодействие, чрез които започна възстановяване на предоставяните услуги. Само до 15.00 ч. днес са изтеглени над 64 000 сертификата. Системата е издавала над 15 000 документа за час. Отново днес имаше и нов срив на сайта на Национално-здравната информационната система his.bg. Сайтът можеше да се отваря само на някои устройства.  От сутрешните часове на деня се срина и сайтът на Единния информационен портал  coronavirus.bg.

Атакуват системата за COVID сертификатите със зловреден трафик

Нови сривове в сайтовете за коронавируса и сертификатите

От сутринта към 19:30 ч. в столичната Окръжна болница "Св. Анна" са се ваксинирали над 350 човека. Като най-голям е интересът към ваксините на Janssen. Екипите във Ваксинационния център отново работят с удължено работно време до 21:30 ч. Опашки се извиха още от сутринта и пред Пирогов, както и пред други болници, поликлиники и ваксинационни центрове. 

Повишен интерес към ваксинирането имаше в Стара Загора, опашки още от сутринта се извиха пред РЗИ и ДКЦ 1. Засилен интерес към ваксинацията отчетоха и в Хасково, където за последното денонощие в региона са поставени 356 дози ваксина, във вторник те са били 299, а в първия ден от седмицата - 148. Опашки от чакащи се извиха пред всички ваксинационните пунктове в Пловдив. Опашки от желаещи за имунизация имаше и пред лечебни заведения и пунктове в Русе, там само през вчерашния ден са поставени 404 ваксини, от които осем са на деца на възраст между 12 и 18 години. 

Леко се повиши интересът към имунизацията и в област Разград, съобщи зам.-директорът на Регионалната здравна инспекция Анатолий Стойнов и подчерта, че основно хората в региона избират еднодозовата ваксина. Справката на здравното ведомство сочи, че броят на имунизираните жители на областта вчера е 213, а ден по-рано са поставени 153 ваксини. Повече от два пъти са се увеличили за ден желаещите да се ваксинират в Кюстендилско. В сравнение с предходните дни, когато са поставяни средно по 100 ваксини, вчера са се имунизирали 240 души. Има повишен интерес към имунизациите в петте кабинета и в област Търговище. Около двадесет процента повече са ваксинираните през изминалите два дни в Благоевград, в сравнение със седмицата преди обявяване на новите ограничения, съобщи директорът на местната РЗИ д-р Калоян Калоянов. Само за вчерашния ден в имунизационния център в РЗИ-Видин са се ваксинирали 100 души. От РЗИ във Велико Търново също отчитат повишаване на желаещите за имунизация.

В първия ден от заповедта: Над 23 хиляди ваксинирани срещу COVID-19
 

Но и през днешния ден имаше протести и недоволство срещу новите мерки в цялата страта. Някои хора още от сутринта не успяха да стигнат до работните си места или стигаха, но с огромно закъснение, защото се наложи да чакат на огромни опашки заради проверка или тест. 

Междувременно протестиращи се събраха в пространството до фонтана пред президентството в София с настояване за отмяна на заповедта на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, с която бе въведено изискването за зелен сертификат като нова противоепидемична мярка. Според недоволните граждани, новата мярка е дискриминационна и представлява нарушение на човешките права. Протестиращите настояха ограничението да отпадне веднага и хората да имат право да посещават свободно закрити обществени места.

Около 200 души бяха протестиращите в Бургас срещу въвеждането на зелените сертификати. Недоволните от новите мерки блокираха бул. "Христо Ботев" и се отправиха към сградата на областната управа. Преди това се събраха пред сградата на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ и настояха за разговор с директора й, тъй като зелените сертификати се отразяват пагубно на работата им.

Десетки собственици и персонал на заведения във Варна протестираха, блокирайки за около 10 минути движението на кръстовището пред сградата на Община Варна, след което тръгнаха на шествие към Морската градина в града. 

Какво е зелен сертификат и как можем да се сдобием с него
 

Служители в ресторантьорския бранш излязоха и в Пловдив на протест срещу въведените от днес зелени сертификати. Над 200 души се събраха пред сградата на РЗИ в града, където с плакати и гласно изразиха своята позиция за имунизационните паспорти. Техните искания продължават да бъдат за осигуряване на безплатни тестове за персонала и признаване на количествения антигенен тест. 

Около 30 собственици на заведения протестираха през сградата на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Благоевград срещу новата заповед с ограничителни мерки, но след разговор с директора на РЗИ-Благоевград съобщиха, че на този етап са срещнали разбиране и преустановяват протестите, но остават в стачна готовност. 

В Плевен граждани отново се събраха на протест срещу зеления сертификат, този път пред Областната управа. Протестиращите около 30 души изразиха недоволство от въвеждането на новите ковид мерки със скандирания "Оставка" и настояване за отмяна на ограниченията.

Протест пред общината и опашка пред мобилния кабинет за ваксинация имаше в първия ден с изисквания за зелен сертификат в Сливен. Около петнайсет души изразиха несъгласие с въведените изисквания и ограничения пред сградата на общината с плакати с надписи "Ваксината е личен избор", "Не на зелените смъртификати". 
БТА, БГНЕС, Фокус, nova.bg