/ iStock/Getty Images
Зелен сертификат за ваксиниране срещу COVID-19, за преболедуване на коронавирусната инфекция, или отрицателни PCR или антигенен тест, няма да се изисква за децата под 18-годишна възраст при посещение в различни обекти или мероприятия. Това е посочено в изключенията на заповедта на министъра на здравеопазването за новите противоепидемични мерки, които влизат в сила от 21 октомври. Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви вчера, преди издаването на заповедта, че сертификат няма да се изисква за деца до 12-годишна възраст.

Новите COVID мерки: Въвеждат зелен сертификат за редица дейности

Предвидените нови противоепидемични мерки може да не се прилагат, ако 100 процента от персонала и посетителите имат "зелен" сертификат или отрицателен тест, когато се провеждат семинари, конгреси, изпити, школи за танцово и музикално изкуство, обучение във висшите учебни заведения, в езикови центрове, музеи, кина, театри, концерти, фитнес центрове, басейни, заведения, магазини с площ над 300 кв.м., екскурзии и др.

Последните данни - от днес, на Националния център по заразни и паразитни болести показват, че заболеваемостта от COVID-19 в България на 14-дневна база е 562 на сто хиляди души население.

Публикуваха заповедта за новите COVID мерки

Със заповедта се указва, че ще се преустановяват присъствените учебни занятия на 50 на сто от паралелките в училищата в общините, достигнали на 14-дневна база заболеваемост между 500 и 750 на 100 000 население. Присъствените учебни занятия ще се преустановяват във всички общини с достигната 14-дневна заболеваемост над 750 на 100 000 население.

МОН решава как ще се учи в София - на ротационен принцип или онлайн
 
БТА