Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров даде пресконференция за актуалната ситуация с COVID-19 и въведените в страната противоепидемични мерки.

Проучихме възможно ли е да се удължи срока от 6 на 12 месеца на сертификата за преболедуване на COVID-19, посочи Кацаров.

Към момента са получени две становища отинфекционистите и епидемиолозите. В тях се посочва, че единодушно приемат да се удължи срокът от 6 на 12 месеца. Чака се и още едно на експертите по клинична имунология.

Проф. Темелков: Ситуацията е тежка, пациентите идват доста късно в боницата

Вероятно още днес ще бъде допълнена заповедта на министъра и сертификатът за преболедуване ще е валиден за срок от 12 месеца, но само в рамките на страната.

Документът, който се издава след поставянето на първата доза от ваксината, ще важи като зелен сертификат.

До понеделник при проверка от РЗИ в обектите, където ще се влиза само със зелен сертификат, при установяване на нарушения, ще се издава само предписание.

Петров: До месец учителите и държавните служители ще са задължени да имат зелен сертификат

Ще бъдат предоставени безплатни антигенни тестове на засегнатите обекти от заповедта на здравния министър. Компетентно лице ще извършва тестовете, за да може персоналът да работи, ако тестът е отрицателен.

По отношение на държавната администрация Кацаров посочи, че хората, които са на гише и обслужват граждани, там трябва да се създадат условия за чиста среда - да се тестват тези хора, да са преболедували или да са ваксинирани.

Алтернативата на тези мерки е пълно затваряне, ние правим всичко възможно да предотвратим това. Първата ни грижа във всичко това, което правим е прекъсване на епидемичната верига и излизане от тежката ситуация. Всичко друго е второстепенно, посочи Кацаров.

Фандъкова: Въпреки обещанията училищата да затворят последни, затварят първи

По отношение на медиците, Кацаров посочи, че те няма нужда да имат ваксина, нужно е да имат отрицателен тест, сертификат за преболедуване или за ваксинация. В разрез с етиката на медицинстака професия е да поставяш в риск пациентите, които лекуваш, ако съществува риск ти да ги заразиш. Затова заповедта е насочена към лечебните заведения за болнична помощ, където има лежащо болни и към старческите домове, който са в най-голям риск. Тези хора умират, ако се заразят.

Направихме всичко възможно в последния момент да бъдат затворени училищата, каза Кацаров и подчерта, че мерките са временни. На този етап зелен сертификат за учителите няма да бъде необходим, обясни министърът.