/ iStock/Getty Images
Три протеста ще се проведат днес в центъра на София.
 
В 11:00 ч. на пл. „Света Неделя“ служители на МВР и подкрепящи ги граждани излизат на демонстрация под надслов „Полицаите не са убийци“. Причината за него са осъдителните присъди за петима благоевградски полицаи, отговорни за смъртта на Ангел Димитров - Чората, починал в ареста през 2005 година. Униформените бяха осъдени на по 7 години затвор, което наказание изтърпяват в Бобов дол. Осъдените настояват делото да бъде преразгледано, като миналия месец демонстрация в тяхна подкрепа имаше и в Благоевград, посочва БГНЕС.
 
Двучасово шествие с искане за оставка на правителството и разпускане на парламента, пък, е планирано да започне в 14:00 ч. пред Министерски съвет, за да стигне впоследствие пред НДК. То е организирано чрез Фейсбук страницата „Референдуми за справедливост“, съобщава БНР.
 
Освен за оставка на сегашните власти, исканията, отправени чрез нея, включват честни доходи, обществени допитвания по всички въпроси, механизъм за отзоваване на властимащи и независима съдебна система.
 
В късния следобед ще има и друг протест пред сградата на правителството под надслов „Всяко отнето дете е отнето от всеки от нас“. Недоволните се събират заради случая с българското дете Атила Тодоров, което холандски съд е разпоредил да бъде дадено на приемни родители в страната. Според организаторите при случая не е взето предвид решение на българските власти, постановяващо за детето да се грижи баща му.
 
Планира се демонстрацията да завърши с обща молитва в 20 часа пред посолството на Холандия.
БГНЕС