Дянков: В действията си съм се съобразявал със законите
Дянков: В действията си съм се съобразявал със законите / Sofia Photo Agency, архив

Бившият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков е категоричен, че докато е заемал високия правителствен пост се е съобразявал в действията си със законите и защитата на държавния интерес. Това казва той в свое изявление, изпратено до медиите. По-рано стана ясно, че прокуратурата търси Дянков, за да му повдигне обвинение за престъпление по служба, свързано с приватизацията. Той не е бил открит на адреса му в България, за да му бъде връчено постановление.

Прокуратурата търси Симеон Дянков, за да му повдигне обвинение

Дянков заявява, че ще съдейства на компетентните институции по интересуващи ги въпроси. "Разпространената чрез медиите информация за необходимостта да обясня факти по сделки от времето, когато бях член на правителството, изисква коректен отговор. Всички мои действия като вицепремиер и министър на финансите бяха стриктно съобразени с принципа точно изпълнение на действащите закони и защита на държавния интерес. Ще съдействам на компетентните институции по интересуващи ги въпроси", вицепремиерът и министър на финансите в първия кабинет на Бойко Борисов.

Очаква се Симеон Дянков да бъде обвинен в престъпление по служба заради продажбата на миноритарния държавен дял в електроразпределителното дружество ЕВН. Обвиняем по същия случай в качеството си на министър на икономиката и енергетиката по това време е Трайчо Трайков.

Трайчо Трайков с обвинение за умишлена безстопанственост

По предложение на двамата бивши министри парите от продажбата на акциите не са постъпили в Сребърния фонд на Държавната консолидационна компания. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че обвиняеми от Агенцията по приватизацията няма да има, защото Дянков и Трайков са давали указания на чиновниците какво да правят.

Обвинението срещу Трайчо Трайков е за щети над 20 млн. лева

Трайчо Трайков е с мярка за неотклонение "подписка". Обвинението на Трайков е заради това, че не е положил достатъчно грижи за опазването на имуществото, а именно продажбата на остатъчния пакет акции от ЕВН на по-ниска от пазарната цена. В резултат от действията му е настъпила щета в размер на близо 21 млн. лева.

Румяна Арнаудова уточни, че кръгът на обвиняемите остава отворен.