Обвинението срещу Трайчо Трайков е за щети над 20 млн. лева
Обвинението срещу Трайчо Трайков е за щети над 20 млн. лева / БГНЕС, архив

Бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков е обвинен в умишлена безстопанственост, от която са настъпили щети в размер на повече от 20 млн. лева, съобщиха от прокуратурата.

Трайчо Трайков с обвинение за умишлена безстопанственост

Според обвинението в периода май - юни 2011 г. в качеството си на министър, като орган, упражняващ правата на държавата, като акционер в капитала на "ЕВН България Електроразпределение" АД, и като принципал на "Държавна консолидационна компания" (ДКК) ЕАД, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество и от това са последвали значителни щети в размер на 20 829 200 лева.

Трайков дал съгласие продажбата на притежаваните от "Държавна консолидационна компания" 51 612 акции от капитала на "ЕВН България Електроразпределение" да се извърши от АПСК в нарушение на Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества, приета с решение от 11 юни 2003 г. на Министерския съвет, посочват от прокуратурата.

Прокуратурата търси Симеон Дянков, за да му повдигне обвинение

Съгласно тази стратегия е следвало да бъде осъществена печеливша продажба на остатъчния дял при повишаване показателите на дружеството и увеличаване на тяхната стойност.