Прокуратурата търси Симеон Дянков, за да му повдигне обвинение
91945
Прокуратурата търси Симеон Дянков, за да му повдигне обвинение
  • Прокуратурата търси Симеон Дянков, за да му повдигне обвинение

Прокуратурата търси бившия вицепремиер и финансов министър в първото правителство на Бойко Борисов Симеон Дянков, за да му повдигне обвинение.

Прокуратурата е готова с обвинителния акт срещу Симеон Дянков, който обаче не е бил намерен за връчване на призовката, съобщи говорителят на държавното обвинение Румяна Арнаудова. "Прокурорите и следователите са събрали доказателства, че е извършил престъпление по служба, свързано с приватизацията", заяви тя.

Той обаче не е бил открит на адреса му в България, за да му бъде връчено постановление, което означава, че най-вероятно той ще бъде обявен за общодържавно издирване.

Дянков: В действията си съм се съобразявал със законите

Очаква се Симеон Дянков да бъде обвинен в престъпление по служба заради продажбата на миноритарния държавен дял в електроразпределителното дружество ЕВН. Обвиняем по същият случай в качеството си на министър на икономиката и енергетиката по това време е Трайчо Трайков.

Обвинението на Трайков е заради това, че не е положил достатъчно грижи за опазването на имуществото - а именно продажбата на остатъчния пакет акции от ЕВН на по-ниска от пазарната цена. В резултат от действията му е настъпила щета в размер на близо 21 млн. лева.

В края на 2011 г. е проведен първият смесен закрит аукцион по продажбата на остатъчния миноритарен дял в дружеството. Тогава са продадени 98% от акциите.

"След този първи ден са останали само 59- броя акции, част от които, а именно 531 акции, са били закупени на следващия ден отново от ЕВН. Т.е. почти изцяло всички акции са били купени от мажоритарния собственик на изключително ниски цени", поясни Арнаудова.

Обвинението срещу Трайчо Трайков е за щети над 20 млн. лева

По предложение на двамата бивши министри парите от продажбата на акциите не са постъпили в Сребърния фонд на Държавната консолидационна компания. "На практика са ощетени българските пенсионери, въпреки законовата регламентация, затова че средствата от приватизация на държавни дружества в България ще отиват в държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система", обясни тя.

Арнаудова уточни, че обвиняеми от Агенцията по приватизацията няма да има, защото Дянков и Трайков са давали указания на чиновниците какво да правят.

"Разследването ни е установило, че хората, които са извършили тази сделка, са били инструктирани и изрично са получавали указания от Дянков и Трайков за това как и по какъв начин да се извършат действията", съобщи още говорителят на прокуратурата.

Трайчо Трайков е с мярка за неотклонение "подписка". Румяна Арнаудова уточни, че кръгът на обвиняемите остава отворен.