Предстои повдигането на обвинения и на други лица по делото за продажбата на миноритарния пакет от акциите на ЕВН, по което вече се търси наказателна отговорност от бившите министри на икономиката Трайчо Трайков и на финансите Симеон Дянков от първия кабинет на ГЕРБ. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред NOVA.

Във вторник прокуратурата съобщи, че издирва Симеон Дянков да му повдигне обвинение за престъпление по служба и ако не бъде открит ще бъде обявен за национално издирване.

Прокуратурата търси Симеон Дянков, за да му повдигне обвинение

След като разбрал от медиите, че прокуратурата го издирва, бившият финансов министър сам "установил контакт" с обвинението, каза Арнаудова. Предстои да се уточни кога да се яви в прокуратурата, за да му бъде повдигнато обвинението, уточни тя.

Обвинението срещу Дянков е за престъпление по служба. То е свързано с продажбата на остатъчния държавен дял на електроразпределителното дружество "ЕВН България Електроразпределение". Парите от над 20 млн. лв. след продажбата са постъпили в републиканския бюджет, а не в Сребърния фонд в подкрепа на пенсионната система, както е по закон, каза Арнаудова.

Трайков: Обвинението не търси истината, а е като акция на жълта медия

Трайчо Трайков пък заяви, че Арнаудова се изявява като "говорител на жълти медии" и поиска да му се извини, за това, че прокуратурата разпространява внушения, че е ощетил с действията си българските пенсионери, което не е вярно.

"Нямам намерение да се извинявам на обвиняем, от чиито действия са настъпили щети от 20 млн. лв. за държавата", отговори му Арнаудова и допълни, че няма да спори с обвиняем, обобщава mediapool.bg.