Трайчо Трайков с обвинение за умишлена безстопанственост
Трайчо Трайков с обвинение за умишлена безстопанственост / БГНЕС, архив

Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма и кандидат за президент в последната кампания Трайчо Трайков е обвинен от прокуратурата в умишлена безстопанственост. За това съобщи самият Трайков на профила си във Facebook.

Причината е, че през 2011 г. остатъчният пакет акции от "ЕВН България Електроразпределение АД" е продаден за по-малко пари.

"Продажбата е извършена на Българската фондова борса, по състезателна методика, одобрена от Комисията за финансов надзор, в изпълнение на приета от Народното събрание стратегия и то не от мен, а от единствения орган в държавата, който може да я извърши - Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК)", написа той.

Трайков посочи, че директорът на АПСК се назначава от Министерски съвет и все още е същият като през 2011 г., а тогавашният председател на надзорния съвет на АПСК наскоро е била повишена от Народното събрание в шеф на Комисията за защита на конкуренцията.

„Явно никой не смята, че хората, пряко осъществили и одобрили условията по сделката са постигнали лош резултат. За който аз, като министър, нямах и не съм и искал да имам възможност да влияя по какъвто и да е начин", допълва Трайков.

Според него обвинението му е поради друга причина.

„Например това, че основна тема в кандидатпрезидентската ми кампания беше нуждата от радикална промяна на правосъдната система и особено на прокуратурата. Защото не спрях да обяснявам, че сме по-бедни от другите европейци заради милиардите, които ежегодно се крадат от престъпна шайка политици, олигарси и магистрати. А може би дори и защото стоте милиона от въпросната сделка през 2011г не бяха директно депозирани в КТБ, а беше проведен конкурс и той беше спечелен от друга банка. Започва година, през която ще получим много отговори", се казва още в изявлението му.